Published On: Sub, sij. 20th, 2018

LIJANOVIĆ NIJE LAGAO: NSRZB doista je bila multietnička organizacija. Za organizirani kriminal

NSRZB osnovana je pod pritiskom i uz potporu međunarodne zajednice. Lijanović je bio i ostao miljenik međunarodne zajednice. U trenutku privođenja predstavnik međunarodne zajednice ga brani i govori “kakvo je to privođenje pred kamerama”. Na pitanje voditelja, u jednoj emisiji, na optužbe o kupovini glasova Inzko također kaže “to tek treba dokazati”.  Lijanović je pred samu Platformu pozvan i na molitveni doručak. Takva gromada korupcije dobila je preporuke od međunarodne zajednice u BIH da sudjeluje na  takvom skupu. S uglednim ljudima.  I na druženje s Obamom. Međunarodna zajednica koja godinama građanima BIH govori o potrebi borbe protiv korupcije kompromitirana je  trajno slučajem Lijanović.

Iako su znali , jako dobro su znali, o da, itekako su znali da je ta ljudska ništarija najobičnija lopovčina, mesara su gurali uzduž i poprijeko. Lijanović nije kupovao samo birače. Nego i političare drugih stranaka. Našim novcima. Slavo Kukić, borac protiv korupcije vozio je njegov sponzorski auto. Zašto? Za koji posao? Ostaje pitanje zašto je Inzko toliko bio zadivljen Lijanovićevim likom i djelom. Bi li šutio peti dan nakon presude da je prije pet dana za korupciju osuđen npr. Dodik?

Preogromna je šutnja OHR-a na temu Jere Lijanovića. Preogromna. I ona takva mora biti. Jer da progovore, da se ispričaju, da dokažu da su doista europskih vrijednosti, mi bi ispali lažovi. I sve naše tvrdnje ove godine o njima, pale bi u vodu.

Tekst s CIN-a, koji naravno, ne istražuje, moguću interesnu i financijsku povezanost Valentina Inzka i Jerke Lijanovića. Jer, prema postkolinijalnom kompleksu Balkanaca , strani imperator Inzko, “sigurno ne može biti korumpiran”: 

 

 

Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, Kantonalni sud u Tuzli osudio je na zatvorsku i novčanu kaznu zbog nezakonite dodjele poticaja. Pravosuđe još nije istražilo sve prijave o nezakonitostima pri dodjeli poticaja i kupovini glasova proračunskim novcem.

Kantonalni sud u Tuzli nepravosnažno je osudio bivšeg federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića na devet godina zatvora, uz obavezu da vrati nezakonito stečenih oko 650.000 maraka. Prema presudi, on je organizirao kriminalnu skupinu koja je od poljoprivrednika tražila pola novca od svakog isplaćenog poticaja. Uz Lijanovića, osuđen je i njegov stranački kolega iz Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB) i bivši savjetnik Stipe Šakić na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 18.000 KM.

Kantonalno tužiteljstvo u Tuzli je krajem 2015. godine podiglo optužnicu protiv Lijanovića, Šakića i još dvojice članova NSRZB-a za organizirani kriminal i zlouporabu položaja, dok je treći ranije priznao krivnju. Lijanović je kao ministar odlučivao o tome kome će se isplatiti poticaji, a ostali su na terenu od poljoprivrednika uzimali polovinu tog novca. Deset posto su zadržavali za sebe, a ostatak davali ministru.

Poljoprivrednici koji su to odbili ili su prestali davati novac, kasnije nisu ni dobijali poticaj. Jedan od njih je i svjedok Tužiteljstva Fahrudin Delibajrić. On je otac suvlasnice kalesijske firme “Kornišon Bosnia”. Njega i drugog suvlasnika – Ahmeta Hublića – kontaktirale su Lijanovićeve kolege kada su tražili novac.

Delibajrić kaže da je iznos koji Lijanović mora vratiti nakon presude sitnica u poređenju sa milijunima koje je njegova grupa godinama iznuđivala od poljoprivrednika.
Svi su morali dat’. Jer ko ne da – neće ni dobit’, kazao je Delibajrić.

Tri člana ove skupine su priznali da su uzimali novac od poljoprivrednika i dijelili ga sa Lijanovićem. Mersed Šerifović, dopredsjednik NSRZB-a i predsjednik Kantonalnog odbora stranke u Tuzli, dobio je dvije i po godine zatvora i novčanu kaznu od 18.000, a oduzeto mu je 50.000 KM nezakonite dobiti. Istu zatvorsku i novčanu kaznu je dobio i Lijanovićev savjetnik u Federalnom ministarstvu poljoprivrede Suad Čamdžić, a oduzeto mu je 70.000 KM. Tadašnji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona (TK) Edin Ajanović je osuđen na godinu zatvora.

Lijanović negira činjenje bilo kakvog kaznenog djela. Za optužujuće izvješćee pet institucija, svjedočenja više od 400 svjedoka te dva sudska procesa na državnom i na tuzlanskom sudu kaže da su djelo političke konkurencije, prvenstveno Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH).
I oni su sigurno jedni koji su vodili taj proces, ali sigurno to nisu mogli sami…

Pola-pola

Kalesijska firma “Kornišon Bosnia” otkupljuje od poljoprivrednika krastavce koje u svojim postrojenjima obrađuje i izvozi u zemlje Europske unije.

Ovoj firmi su isplaćeni poticaji za izvoz u dva navrata u iznosu od skoro 380.000 maraka. Međutim, pola od ovog iznosa Delibajrić i Hublić su morali dati Lijanovićevom kolegi Šerifoviću.

Delibajrić je prepričao kako se to desilo.

Prvi put su poticaj dobili 2011. godine. Šerifović je prvo nazvao njegovog partnera Hublića i tražio da se sastanu u restoranu u tržnom centru “Dramar” u Tuzli. Na sastanku im je Čamdžić kazao da zna koliki iznos poticaja im je odobren i dodao: …od toga pola je naše.

Delibajrić kaže da su on i Hublić negodovali, na šta je Čamdžić pokazao iznos od 108.429,50 KM na telefonu. To je bila polovina iznosa koji im je odobren za poticaje. kazao im je: …evo, tu sam poruku dobio od šefa i toliko trebate dati.
Tačno pola, u fening, kaže Delibajrić.
On i Hublić su pristali na ucjenu.
Mi smo iz tog prvog poticaja kad je bio, dividendu digli lično iz tog ‘Kornišona’ i dali. Svoje pare dali. 108.000 KM. I sad nema više dividende, prepričao je Delibajrić.

Hublić je Tužiteljsvtvu opisao kako se odvijala primopredaja novca.
On je, po Šerifovićevom pozivu, dolazio pred “Dramar” i na sjedište njegovog automobila ostavljao kuverte s novcem od 10.000 do 15.000 maraka. Na ovaj način su isplatili cijeli traženi iznos u sljedećih devet mjeseci.

Slično su uradili i godinu poslije kada su dobili drugi poticaj.

Nakon trećeg odobrenog poticaja od 350.865 maraka u 2014. godini, Šerifović ih je ponovo nazvao kako bi mu dali pola novca. Međutim, njih dvojica ovaj put nisu pristali.
Ja nisam htio to više da radim. Ja sam dva puta njemu dao. I kad je ponovo tražio, ja rek’o više ne dam. On kaže – nećeš ni dobit. (…) I ja kažem – nema problema, kaže Delibajrić.

Odobreni poticaj nakon toga nije isplaćen firmi “Kornišon Bosnia”.
Delibajrić je nakon toga sve ovo prijavio. I zakažu mi u Tužilaštvu termin i šest sati tamo budem i cijeli sistem otkrijem.

Presudom tuzlanskog suda je utvrđeno da je Lijanovićeva skupina na ovaj način uzimala novac od poljoprivrednika iz TK, Visokog, Kiseljaka i Mostara.

Miliju podijeljeni bez ispunjenih uvjeta

U kolovozu 2012. godine Vlada FBiH je zadužila nekadašnjeg savjetnika premijera Ivicu Mladinu da predvodi Radnu skupinu koja treba istražiti optužbe poljoprivrednika o zloupotrebi novca. Uz Mladinu su imenovani i Lijanovićev savjetnik Stipe Šakić, predstavnik Federalnog ministarstva finansija Marko Musić, te predstavnici Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo pri Parlamentu FBiH Enver Mehmedović Hajrudin Bećirović.

Mladina je tijekom istrage objasnio tužioteljima da je Radna skupina tražila od Federalnog ministarstva poljoprivrede dokumentaciju o isplaćenim poticajima. Međutim, Lijanović i Šakić su odugovlačili s odgovorom skoro dva mjeseca. Zbog toga je Mladina počeo sam obilaziti poljoprivrednike za koje je čuo da su dobili poticaj. Ispričao je da su mu tada nepoznati ljudi počeli nuditi mito i prijetili smrću pokušavajući ga spriječiti da objavi službeni izvješće.

Kada je Radna skupina dobila na uvid dokumentaciju iz Ministarstva, završila je izvješće i predala ga Vladi FBiH.
Mladina je izjavio da je tadašnji premijer Nermin Nikšić vidio izvješće, ali ga nije stavio na dnevni red Vlade. Zatražio je od Mladine da zadrži dokument kod sebe. Nikšić je u prosincu 2015. godine tužioteljima kazao kako izvješće nije predložio Vladi jer je znao da oko njega neće biti saglasnosti. Tužiociteljima je objasnio da se Vlada tada podijelila na dva približno jednaka bloka, pa je ocijenio da treba sačekati bolje političke uvjete.

Radna skupina je kontrolis+rala isplate za 61 pojedinca i firmu koji su dobili poticaje za kapitalna ulaganja i zaključila da je tekst javnog poziva za poticaj nejasan i neusklađen s važećim propisima. Naime, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je 2012. godine pozvalo sve poljoprivrednike koji su ulagali u svoja gazdinstva između 1. lipnja 2010. i kraja 2011. godine da traže od Ministarstva isplatu četvrtine uloženog novca. Radna skupina je uskoro utvrdila da su poticaje dobili oni koji nisu vlasnici objekata te vlasnici koji su u svoje objekte ulagali mnogo prije termina iz javnog poziva.
Pri tome su bili oslobođeni zakonske obaveze ulaganja dokazivati računima, već im je dovoljna procjena sudskog vještaka o vrijednosti ulaganja u objekte.

Radna skupina nije mogla utvrditi temeljem kojih propisa je ministar Lijanović dozvolio da procjena sudskog vještaka bude dokaz visine ulaganja. Uz to, službenici Ministarstva su isplaćivali poticaje iako nisu utvrdili stanje na terenu, a od nekih klijenata su tražili dopunu dokumentaciju nakon zatvaranja javnog poziva.

Mladina je tužiteljima ispričao kako je uvjete ispunjavalo tek oko deset posto kontroliranih dobitnika poticaja.

Poticaj za kapitalna ulaganja dobila je i “Farma Spreča” – 354.822 KM za nabavku junica, koje je kupila od firme “Milkos”. Ove dvije firme imaju zajedničkog vlasnika – “Teloptic”, koji je, također, dobio poticaj. “Telopticu” je odobren poticaj od 775.299 KM za nabavku opreme i rekonstrukciju “Farme Spreča”. Budući da su ove firme povezane, federalni revizori su u izvješćeu naveli da isplata poticaja za nabavku junica “Spreči” nije bila opravdana.

Direktor “Milkosa” Adin Fakić je kazao kako ne može detaljno komentirati primjedbe revizora, jer se odnose na davno vrijeme. Kaže da su “Farmu Spreča” kontrolirale nadležne službe, koje nisu tražile povrat poticaja.
Ono što mogu reći je da smo je kupili devastiranu i napuštenu. Uložili smo 20 miliona maraka, zapošljavamo 80 radnika, 800 hektara obrađujemo i poticaje ostvarujemo u skladu sa zakonom i programom.

Radna skupina Vlade FBiH je izvješće o uočenim nezakonitostima prilikom dodjele poticaja za kapitalne investicije završila u ožujku 2013. S obzirom na to da ga nije mogao predstaviti Vladi, Mladina ga je sedam mjeseci kasnije predstavio Parlamentu FBiH, na tematskoj sjednici posvećenoj poljoprivredi. Parlament je naložio Vladi FBiH u roku od 30 dana razmotriti izvješće i obavijestiti istražne i inspekcijske organe.

Međutim, Vlada FBiH je to uradila tek u kolovozu 2015., kada je, između ostalog, naložila i Ministarstvu poljoprivrede obradu preostalih 420 zahtjeva za dodjelu kapitalnih poticaja koji su ostali neotvoreni.

Ministar Šemsudin Dedić je u travnju 2017. godine na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH posvećenoj poljoprivredi iznio podatke da je Vlada poništila 68 rješenja o dodjeli poticaja, od kojih se dio odnosi na kapitalne investicije. Sudovi su donijeli 54 osuđujuće presude protiv poljoprivrednika. Oko 200.000 KM nezakonito isplaćenih poticaja je vraćeno u proračun.

Kupovina glasova i poticanje vlastitih firmi

Lijanović je kao ministar koristio proračun i za kupovinu glasova na općim izborima, o čemu je pisano.

Inspektori Federalne uprave policije (FUP) su opisali kako je Lijanović organizirao skupinu od 56 osoba i novcem od poticaja nagrađivao birače koji su glasali za njegovu stranku, što joj je pomoglo da 2010. godine uđe u vlast. Lijanovićevi aktivisti su lobirali građane slabog imovnog stanja. Obećavali su im po 100 KM za glas koji će dati kandidatima NSRZB-a. U vrijeme kada je Lijanović postao ministar, oni još nisu dobili obećani novac. Aktivisti stranke su ih na terenu upućivali da pošalju zahtjeve za jednokratne poticaje u Ministarstvo ili su ih sami ispunjavali u njihovo ime.

Lijanović je po dolasku na ministarsku poziciju promijenio Program za podršku poljoprivredi i tako omogućio isplatu jednokratnih poticaja, bez posebne kontrole. Time je skoro tri milijuna maraka dodijelio ljudima koji su glasali ili prikupljali glasove za NSRZB. Prema uputama koje je dobila, Stajka Aukst iz Zavidovića poslala je zahtjev za poticaj. Glasala je za NSRZB i dobila poticaj za voćnjak, iako živi u stambenoj zgradi i ne bavi se uzgojem voća.

Na stotine osoba je policiji dalo slične iskaze. FUP je podnio kaznenu prijavu protiv ministra Lijanovića i njegovih suradnika. Svjedočilo je najmanje 400 osoba, a predočeni su i materijalni dokazi, poput rješenja o isplatama i upute o glasanju. Prijava je proslijeđena Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, ali navodi iz nje nikad nisu provjereni, jer još nije utvrđeno koji sud je za to nadležan.

Lijanović je poticaje dodjeljivao i firmama povezanim s njegovom obitelji. Za tri godine je iz proračuna Ministarstva za poticaj izvoza isplaćeno 2,7 miliona KM firmama “ZD.I. Produkt” i “Alpen – Mit”. U Upravi za neizravno oporezivanje (UIO) BiH sumnjiče članove obitelji Lijanović da su osnivali ove firme kako bi izbjegavali plaćanje PDV-a. Osim toga, ove firme su im služile za nastavak poslovanja s mesom, nakon što bi prethodne kompanije stvorile poreska dugovanja zbog kojih im je blokiran rad. Sve firme radile su u pogonima Mesne industrije Lijanovići, zapošljavale iste radnike i koristile istu opremu i robu.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer