Published On: Čet, lis 24th, 2013

LIJANOVI POTICAJI ZA HIMNU: Mladen živo zabrinut za državu koju mu burazer pljačka

SARAJEVO – Predsjednik Navodne stranke Radom za boljitak i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanković Lijanović uputio je danas, na sjednici parlamenta, inicijativu da Vijeće ministara BiH izradi prijedlog teksta himne BiH i da kroz izmjene Zakona o državnoj himni BiH dostavi u parlamentarnu proceduru.

Rok za dostavljanje prijedloga teksta himne je do kraja 2013. godine. Ivanković Lijanović novinarima je kazao da je tekst himne neophodan, pogotovo sada kada se BiH plasirala na svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu.

– Želim zahvaliti nogometnoj reprezentaciji BiH koja je građanima priredila ono što politika, nažalost, nije mogla – istaknuo je Ivanković Lijanović. Dodao je da je himna bez teksta ono što ne zaslužuje nogometna reprezentacija koja postiže zavidne rezultate.

– Inicijativa da Vijeće ministara BiH napravi prijedlog teksta himne i uputi u parlamentarnu proceduru je naš zadatak i obaveza prema onome što je nama priredila nogometna reprezentacija – zaključio je Ivanković Lijanović.

Podsjećamo, Parlamentarna skupština BiH u klovozu 2001. godine donijela je zakon o himni BiH kojim je dobila melodiju državne himne, tada nije utvrđen tekst himne.

Procedura za izbor teksta himne počela je 2007. godine, odnosno, 2008. godine kada je formirano Povjerenstvo za izbor teksta himne, gdje je nakon višestrukih i detaljnih usaglašavanja donesen tekst himne, koju je nakon dorade Vijeće ministara BiH uputilo u parlamentarnu proceduru.

Ishod parlamentarne procedure je da zakon nije usvojen, a cijeli postupak pripreme izrade teksta himne koštao je oko 62.000 KM.