Published On: Pet, stu 21st, 2014

LIHVAR KOJEG USKOK NE PLANIRA PRATITI: Hanžeković od ovrha za Zagrebački holding zarađuje 20 milijuna kuna godišnje

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovo je na slobodi. Po njegovom izlasku iz pritvora većina medija problematizira najbitnije: koliko je puta Bandićev pas Rudi mahnuo repom, koliko krugova je gradonačelnik otrčao pri jutarnjem džogingu, kako je u Remetincu izdržao bez redovitih atletičarskih aktivnosti, tko ga je pred Remetincem dočekao i u kakvom automobilu se odvezao. Ono što se ispostavlja manje bitnim tema je kojom se bavimo na ovom mjestu: zbog čega je odvjetnik Marijan Hanžeković položio vlastitih 15 milijuna kuna za Bandićevu jamčevinu i ima li u tom nadasve humanom odvjetničkom gestu nešto problematično?

U ožujku ove godine na Lupigi smo objavili upozorenje: Zagrepčani oprez, stiže derač kože! Vijest je govorila o tome da je ured zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića preuzeo utjerivanje dugova za to gradsko poduzeće. Na njegovoj meti našlo se dvadesetak tisuća dužnika Čistoće. Dok posao naplate nije preuzeo Hanžeković, time se bavila pravna služba Čistoće. Dužnici Čistoće u to vrijeme nisu bili opterećivani visokim troškovima ovrhe, koje im pri naplati potraživanja poslovnih subjekata koje zastupa šalje ured Marijana Hanžekovića. O kakvim i kolikim troškovima se radi najbolje znaju dužnici Hrvatske radio-televizije, koji su sa Hanžekovićem imali posla. 

Ono što je u ovom slučaju važno napomenuti jest da se za angažiranje odvjetničkih ureda javni natječaji ne raspisuju. Odvjetnici imaju iste tarife te se lokalnim samouprava dopušta da biraju s kime će raditi. Zagrebački holding izabrao je Hanžekovića. Zašto baš Hanžekovića? Da li je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić imao utjecaja na odluku da Holding angažira upravo njega? Odgovore na ova pitanja nemamo, ali imamo na umu tko je u Zagrebu već 14 godina alfa i omega, čija je prva i posljednja riječ, kako u Gradu, tako i u njegovom Holdingu.

Osim posla utjerivanja dugova za Čistoću, objavljeno je u listopadu ove godine, ured Marijana Hanžekovića posao utjerivanja dugova dobio je i od Gradskog stambenog gospodarstva. Ta vijest nikad nije demantirana. Medij koji ju je objavio vijest je servirao uz pretpostavku da gradonačelnik Milan Bandić angažira ured Marijana Hanžekovića kako bi imao povlašten tretman u izdanjima Europa press holdinga, koji Hanžeković već duže vrijeme nastoji preuzeti. Tom tezom na ovom mjestu nećemo se baviti. U ovom slučaju važnije je pozabaviti se pitanjem da li je Marijan Hanžeković uplatom jamčevine za Milana Bandića zapravo štitio svoje poslovne interese? Čitateljima pak nudimo da se pozabave malim istraživanjem. Pokušajte, dakle, naći još jedan primjer kad je odvjetnik svom klijentu uplatio milijunsku jamčevinu.

U činjenici da je Milan Bandić angažirao Marijana Hanžekovića, treba za kraj reći, nema apsolutno ničeg nezakonitog. Ničeg nezakonitog nema niti u činjenici da je Zagrebački holding Hanžekoviću dodijelio poslove utjerivanja dugova, na kojima bi odvjetnik mogao zaraditi milijune. Ničeg nezakonitog nema niti u činjenici da je Hanžeković za Bandića uplatio jamčevinu od petnaest milijuna kuna. Zato nam se čini da se u Hrvatskoj ne moramo brinuti o bezakonju. Puno ozbiljniji problem, čini se, ovoj zemlji predstavlja činjenica da je štošta moguće uraditi potpuno zakonito. Problem koji Hrvatskoj predstavlja pravosudna grana vlasti, a koji se u slučaju Bandić ukazuje u svojoj punoj veličini, tek ćemo spomenuti. U pitanju je rak-rana države.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare