Published On: Čet, ožu. 9th, 2017

Lideri zemalja EU u četvrtak o tenzijama na Zapadnom Balkanu

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ocjenjuje da je situacija na Zapadnom Balkanu krhka i pozvao lidere EU da u četvrtak na summitu EU razmotre situaciju u regiji.

Predsjednik Europskog vijeća je u pozivnom pismu upućenom u utorak premijerima i predsjednicima 28 zemalja članica EU naveo da će Zapadni Balkan biti tema prvog dana summita EU lidera koji je zakazan za 9. i 10 ožujk u Bruxellesu.

On je naveo da je na ovoj temi inistiralo jedan broj EU lidera tijekom prehodnog sastanka, a usljed rasta zabrinutosti zbog posljednjih zbivanja u regiji.

“EU će zadržati svoj angažama na Zapadnom Balkanu i ispunjavati svoje obveze”, poručio je Donald Tusk u pismu koje je poslao na adrese lidera EU.

Pred sastanak lidera EU Vijeće ministara vanjskih poslova na čelu sa šeficom diplomacije EU Federicom Mogherini razmatralo je situaciju na Zapadnom Balkanu. Jednoglasan zaključak je da se EU mora više anagažirati u regiji.

Europski ministri su ocijenili da se napuštanje fokusa EU s regije odrazilo na pogoršanje stabilnosti, kako u samim državama Zapadanog Balkana, tako i u njihovim međusobinim odnosima./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer