Published On: Pet, velj 7th, 2014

LICEMJERNO DO BOLA: Prosvjedi i u Sarajevu, u kantonu koji super živi na uštrb drugih u FBIH

Na današnjem prosvjedu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupilo se nešto manje od  500 građana.

Situacija je mirna, iako se demonstranti sve više približavaju liniji specijalne policije koja štiti zgradu Vlade Kantona Sarajevo. Ovi prosvjedi iako se pumpaju kao nekakva solidarnost sa ostalim građanma FBIH licemjerni su do bola jer Sarajevski kanton prema postojećem zakonu o PDV-u uživa u parama koje zarađuje ostatak FBIH. Naime koeficijent za povrat PDV-a u kantone za Sarajevski kanton je 2 dok je za ostale kantone 1. Samo prošli tjedan Sarajevski kanton je za financiranje visokoškolskih ustanova donirao iznos koji duplo premašuje proračune pojedinih kantona u FBIH. Radi se o iznosu od 57 milijuna maraka. Sarajlije dok plivaju u parama solidariziraju se sa onima čije pare troše. Umjesto da sami pozovu na ispravljanje tog nepravednog zakona eto oni protestiraju. Jer je fora biti na FTV.

Osim “solidariziranja” s građanima i radnicima Tuzle, okupljeni, između ostalog, traže rješavanje statusa radnika iz tvrtki koje su u ratu i poslije privatizirane, te pravo na rad i doprinose za nezaposlene porodilje.

Također su nezadovoljni jučerašnjom izjavom premijera Vlade KS-a Suada Zeljkovića, što je okupljene usporedio sa četnicima.

“Ako treba zapaliti vladu zapalit ćemo je. Jednom smo je napravili, opet ćemo”, kazao je predstavnik skupa Nihad Aličković.

Linija demostranata trenutno je neposredno uz liniju koju čine pripadnici Specijalne jedinice policije KS-a.

Na jučerašnjem skupu podrške u Sarajevu demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera i nekoliko sati držali u blokadi glavnu prometnicu na Skenderiji.