Published On: Tue, Apr 17th, 2012

LICEMJERNI SULJO: SDA nije sretna što dva HDZ-a nisu dio federalne vlasti, al eto sudjelujemo u tome…

bigger (10)U Stranci demokratske akcije nisu sretni što dva HDZ-a nisu dio vlasti u Federaciji, istaknuo je predsjednik SDA Sulejman Tihić nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem danas u Sarajevu.

– Želimo da se riješi pitanje legitimiteta predstavnika hrvatskog naroda i u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH, i zalažemo se da to bude riješeno u sklopu provođenja presude u predmetu Sejdić i Finci, rekao je Tihić.

Dodao je da u SDA smatraju da fiskalni okvir nije urađen u skladu sa zakonom koji nalaže da se prvo osiguraju sredstva za funkcioniranje državnih institucija pa tek onda za entitetske i ostale razine.

– Takvim slabljenjem države i jačanjem entiteta izravno se ugrožava funkcioniranje državnih institucija i europski put Bosne i Hercegovine, jer otkako je 2008. državni proračun “zamrznut” proračun RS-a je povećan za 70, a proračun FBiH za 50 posto”, naglasio je Tihić.

Upitan hoće li ministri iz SDA u Vijeću ministara podržati predloženi proračun Tihić je rekao da neće, ali da on može biti usvojen i bez njihovih glasova ako ga podrži ministar vanjskih poslova BiH Zlato Lagumdžija.

– Ukoliko Lagumdžija glasa za ovakav proračun, na njemu je odgovornost za funkcioniranje države u sljedeće tri godine, smatra Tihić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazao je da je strateško opredijeljenje ove stranke europske integracije i zadržavanje sadašnje razine sigurnosti, što se ne može postići slabljenjem države i jačanjem entiteta.

– Proračun treba usvojiti što prije, ali ne smiju trpiti institucije od kojih ovisi pridruživanje Europskoj uniji, zatim SIPA i sredstva namijenjena izbjeglicama, zaključio je Ljubić.