Published On: Pet, sij 11th, 2013

Licemjerni SDP: Hrvatski kanal načeo novu većinu na državnoj razini

SDP BiH oštro je osudio odluku Vijeća ministara BiH koje je na današnjoj sjednici usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnom RTV sustavu BiH, a koja je usvojena preglasavanjem, iako za to nisu postojala pozitivna mišljenja nadležnih ministarstava, niti je provedena odgovarajuća zakonska procedura.
U priopćenju za javnost, SDP naglašava da je predlagač Zakona predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te da je u njegovoj pripremi i usvajanju grubo zaobiđeno stajalište Ministarstva komunikacija i prometa BiH i ministar Damir Hadžić, koji ni na koji način nisu sudjelovali u pripremi i predlaganju spomenutog zakonskog rješenja.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnom RTV sustavu BiH, koji predlaže Vjekoslav Bevanda, kako se navodi, predviđa osnivanje četvrtog javnog RTV servisa u BiH koji bi emitirao program na hrvatskom jeziku.
U SDP-u BiH smatraju da je to uvod u rušenje cjelokupnog postojećeg koncepta sustava javnog RTV emitiranja kojim se žele uspostaviti etnički javni servisi, umjesto sadašnjih na entitetskoj i na državnoj razini, a time i dalja etnička podjela bh. društva u kojem bi, po zamišljenoj logici, svaki narod imao svoj javni RTV servis.
”Zalaganje za segregaciju i u javnom medijskom prostoru BiH i, s tim u vezi, oduzimanje profesionalizma novinarima i njihovo razvrstavanje u zamišljene servise i redakcije na jezicima njihovog naroda za SDPBiH je nedopustivo i opasno, navodi se u priopćenju i dodaje kako je podjela javnog RTV sustava po zamišljenim etničkim granicama najkraći put u nove entitete i razgradnju zemlje.
U SDP-u BiH ističu da u BiH ne mogu postojati različite istine koje bi se plasirale “svojim” gledateljima i slušateljima na zamišljenim etničkim kanalima, već se zalažu za završetak reforme postojećeg sustava javnog RTV emitiranja, uspostavom korporacije javnih emitera, a koji bi radio u interesu svih građana BiH bez obzira na njihovu etničku i drugu pripadnost.
”U BiH potreban jedinstven, profesionalan javni RTV servis koji bi bio neovisan od bilo kakvog političkog utjecaja, u skladu s važećim europskim standardima i preporukama”, navodi SDP BiH i dodaje kako je stranka podržala rad Ministarstva komunikacija i prometa BiH koje radi na realizaciji takvog koncepta javnog emitiranja i njegovoj tehnološkoj rekonstrukciji prelaskom s analognog na digitalni sustav proizvodnje, prijenosa i emitiranja programa.
”Nećemo dozvoliti da dođe do realizacije razbijanja servisa na hrvatske, srpske i bošnjačke radio-televizije. Svim namjerama o uspostavljanju odvojenih javnih RTV servisa odlučno ćemo se suprotstaviti u parlamentarnoj proceduri. Pozivamo javnost u BiH da nam se pridruži u zaustavljanju ovakvih namjera bez obzira na preglasavanje ministara SDP-a BiH”, priopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.

Zastupnici SBB-a protiv Zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku
Zastupnici Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) glasovat će u Parlamentu protiv zakona o osnivanju RTV kanala na hrvatskom jeziku. SBB smatra da osnivanje vodi etničkoj podjeli medijskog prostora, a time i etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine, navedeno je danas u priopćenju te stranke, s potpisom predsjednika Fahrudina Radončića.
SBB se na ovaj način oglasio povodom događaja na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, na kojoj je, kako se navodi u saopćenju, “došlo do preglasavanja sa srpske i hrvatske strane nad bošnjačkim članovima Vijeća ministara o tome da se Prijedlog zakona o trećem kanalu proslijedi na raspravu Parlamentu BiH”.
Na ranijoj sjednici Vijeća ministara, ministar Radončić je, zajedno s ministrima Zlatkom Lagumdžijom, Damirom Hadžićem i Zekerijahom Osmićem, bio protiv takvog prijedloga, a na današnjoj sjednici je protiv toga bila i zamjenica ministra Edita Đapo, koja je također član SBB-a, navedeno je u priopćenju. ( bljesak.info )