Published On: Sun, Sep 27th, 2015

LIBIJCI PLAČU ZA GADAFIJEM: Zemlja u kaosu, Tripoli od simbola luksuza postao sinonim za bijedu

Iako predstavljen kao beskrupulozan diktator, Moamer el Gadafi je od Libije, koja je bila jedna od najsiromašnijih zemalja, stvorio naciju s najvišim standardom u Africi.
Od kada je počela libijska revolucija, većina medija Moamera el Gadafija predstavljala je kao zločinca i diktatora koji ugnjetava vlastiti narod.
Danas je u javnosti poznato da nije baš sve bilo onako kako su to prikazivalimediji i da su neka dostignuća Gadafijeve vladavine sve vrijeme prešućivana. Upravo zbog toga, posljednja istraživanja pokazuju da je veliki broj Libijaca žali za Gadafijevim vremenima, piše Intermagazin.hr.

Prema sustavu koji je Gadafi razvio dolaskom na vlast, obrazovanje i zdravstvena zaštita su bili besplatni u Libiji.
Prije dolaska Gadafija na vlast, samo 25 posto stanovništva bilo je pismeno. Danas 83 posto Libijaca čita i piše, a 25 posto ima fakultetsku diplomu.
U Gadafijevo vrijeme Tripoli bio simbol luksuza.
Gadafiju je najviše zamjerano da krši ljudska prava u Libiji, a malo je poznato da je naredio da dok god svaki Libijac ne dobije kuću neće ni njegova obitelj. Tako je Gadafijev otac preminuo, a da je još uvijek živeo u šatoru.
Izlazio je u susret i mladencima. Tako je svaki mladi bračni par dobijao od države po 50.000 američkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao obitelj.
Ukoliko bi Libijac poželio školovati se u inozemstvu ili bi mu bilo neophodno liječenje izvan granica zemlje, imao bi novčanu pomoć države koja bi plaćala sve troškove i još bi davala po 2.300 američkih dolara za smještaj i prevoz.
Libiju je ostavio bez ikakvog vanjskog duga s deviznim rezervama od 150 milijardi dolara, koje su, istina, s početkom revolucije zamrznute širom svijeta.
Svaki Libijac koji nije mogao naći zaposlenje po završetku školovanja dobijao je novčanu pomoć u visini plaće predviđene za tu vrstu zanimanja.
Dok su za svako rođeno dijete žene dobijale po 5.000 američkih dolara.
Dio novca zarađen prodajom nafte, glavnog izvoznog artikla zemlje, slivao se na račune svih građana Libije.
Kada je Gadafi došao na vlast, istina prevratom, 1969. godine, Libija je bila jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Prije nego je zapao u probleme s ustanicima, Libijci su spadali u narode s najvišim standardom u Africi./HMS/