Published On: Sub, lip 29th, 2019

Libija: General Haftar naredio napade na turske brodove, zrakoplove i objekte u zemlji

Libijski general Khalifa Haftar je naredio svojim snagama da napadaju turske brodove i interese u sjevernoafričkoj državi, izjavio je njegov glasnogovornik u petak, optužujući Ankaru da u libijskom sukobu podupiru Haftarove protivnike, odnosno islamističke milicije iz Misrate, Sirte i Tripolija.

Ova je tvrdnja točna, jer Turska i Katar od prvog dana podupiru sve islamističke frakcije povezane s Muslimanskom bratstvom, čak i terorističke organizacije kao što je Ansar Al-Sharia ili bivša Libijska borbena islamska grupa Abdelhaqima Belhadja, bivšeg militanta Al-Qaide koji je osnovao i vodio islamističke militante u borbi protiv snaga Muammara Gaddafija.

“Zrakoplovnim snagama su izdana naređenja za napad na turske brodove u libijskim teritorijalnim vodama”, rekao je general Ahmad Al-Mismari.

“Turske strateške lokacije, tvrtke i projekti koji pripadaju turskoj državi u Libiji smatraju se legitimnim ciljevima naših oružanih snaga”, dodao je general Libijske narodne armije Ahmad Al-Mismari.

Također je izjavio kako će svaki zrakoplov koji dolazi iz Turske i pokuša sletjeti u glavnom gradu Tripoliju biti tretiran kao neprijateljski. Isto vrijedi i za turske brodove koji pristaju u libijske luke.

Glasnogovornik LNA je kazao kako će snage Haftara bez oklijevanja napasti bilo koju tursku vojnu nazočnost u Libiji.

Turska podržava islamističku libijsku vladu u Tripoliju. Militante koji podržavaju takozvanog premijera Fayeza Al-Sarraja je Turska snabdjela bespilotnim letjelicama i vojnim vozilima, dok su Haftarove snage dobile potporu Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrde diplomati.

Haftarova ofenziva na Tripoli je navodno „omela planove Ujedinjenih naroda za stabilizaciju Libije“, iako je veći problem takozvana „međunarodno priznata vlada u Tripoliju“, koja je islamističke militante pokušala primiriti tako da ih integrira u sigurnosne snage zemlje, što se pokazalo nemogućom misijom.

No, zapadne sile na ofenzivu Haftara ne gledaju iz tog ugla i samo se brinu da će kampanja za Tripoli narušiti proizvodnju nafte, stvarajući vakuum kojeg će iskoristiti militanti i da će još više migranata preko Mediterana krenuti prema Italiji.

Libija je poprište sukoba između suparničkih skupina od svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine. Njegovo rušenje je stvorilo ogroman vakuum moći, što je dovelo do kaosa i pojave brojnih militantnih skupina, uključujući terorističku skupinu ISIL.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare