Published On: Pet, stu 10th, 2017

LIBANON: Saudijska Arabija otela je našeg premijera

Libanonska vlada uvjerena je da Saudijska Arabija drži njenog premijera u svojevrsnom zatočeništvu, ograničavajući mu kretanje i komunikaciju, otkrio je visoki vladin izvor za CNN.

Izvor je rekao da se Saad Hariri, koji je u subotu potresao zemlju i regiju naprasnom ostavkom, “ne izražava slobodno” te da njegov vlastiti sunitski politički blok “nije imao pojma što se događa”.

Saudijci poriču da su natjerali Haririja na ostavku, krive Hezbolah

Hariri je objavu ostavke pročitao s pripremljenih bilješki, za koje neki tvrde da nisu njegove, i kao obrazloženje naveo kako se boji da se u Libanonu sprema atentat protiv njega. Iako nije precizirao tko stoji iza planiranog atentata, prozvao je Hezbolah i Iran za koji tvrdi da se miješa u unutarnje poslove njegove zemlje, prenosi Hina.

Spekulacije da Saudijci drže Haririja protiv njegove volje te da su ga natjerali da podnese ostavku počele su kružiti čim je objavio svoju ostavku iz saudijske prijestolnice Rijad, gdje je bio u izvanrednom posjetu. Hariri ima dvojno libanonsko-saudijsko državljanstvo.

Saudijska vlada uporno poriče da je natjerala Haririja da podnese ostavku i da ga je stavila u kućni pritvor te tvrdi da je krivac za političku krizu Hezbolah. Bilo kako bilo, ova optužba iz Bejruta zasigurno će još više raspiriti tenzije između dvije zemlje.

Strah od novog rata u Libanonu

Haririjeva ostavka bacila je Libanon u tešku političku krizu i izazvala strah od mogućeg vojnog sukoba, ili sa Saudijskom Arabijom koja je sve više razdražena sve nasrtljivijim utjecajem Irana u Libanonu i regiji, ili s Izraelom koji je također neprijateljski nastrojen prema Iranu i njegovom savezniku, paravojnoj šijitskoj organizaciji Hezbolah, čije političko krilo sudjeluje u vlasti u Libanonu. Izrael je već u sukobu niskog intenziteta s Hezbolahom u Siriji, gdje se šijitska paravojska bori na strani režima Bašara al-Asada, Rusije i Irana.

Saudijska monarhija, koji podupiru sirijske sunitske pobunjenike, poznata je po svom suparništvu sa šijitskim Iranom za prevlast na Bliskom istoku, podijeljenim na muslimanske šijite i sunite. Libanon, s miješanom šijitskom, sunitskom i kršćanskom populacijom i poviješću građanskog rata te sukoba s Izraelom, mogao bi postati novo poprište saudijsko-iranskog posredničkog konflikta.

Libanonski predsjednik ne priznaje ostavku dok se Hariri ne vrati

Haririjeva stranka Pokret budućnosti već je zatražila od Saudijske Arabije da omogući Haririju siguran povratak u zemlju i “obnovi poštovanje i obzir prema Libanonu”. Pokret budućnosti je na vlasti u koaliciji s Hezbolahom, a predsjednik Libanona Michel Aoun također je na sastanku sa saudijskim dužnosnikom Validom Buharijem zatražio premijerov povratak. Upozorio je da mu je “način na koji je Hariri podnio ostavku neprihvatljiv” te da neće prihvatiti ostavku dok se on ne vrati u zemlju.

Saudijce je prozvao i lider Hezbolaha, Hasan Nasralah, tvrdeći da su Saudijci svojim navodnim pritiskom na Haririja “uvrijedili sve Libanonce”. Saudijski ministar vanjskih poslova Adel bin Ahmed al-Džuber mu je odgovorio da je Hezbolah taj koji je “oteo politički sustav u Libanonu” te “prijetio političkim liderima” i “počinio niz atentata tijekom godina”. Haririjev otac Rafik ubijen je u atentatu 2006., a međunarodni Specijalni tribunal za Libanon utvrdio je da iza atentata stoji upravo Hezbolah.

U pokušaj rješavanja ove političke krize uključio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je jučer navečer otišao u posjet Rijadu. Saudijska Arabija je u međuvremenu pozvala svoje građane da hitno napuste Libanon./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x