LIAM FOX: ‘Europska unija ne može ucjenjivati Britaniju, mi na to nećemo pristati’

Britanska vlada želi preusmjeriti razgovore na temu novih odnosa, pokušavajući umiriti strahove gospodarstvenika vezane uz trgovinu i propise.

Britanski ministar trgovine Liam Fox rekao je u petak da Britanija neće pristati na ucjene kako bi prihvatila cijenu izlaska iz Europske unije te je pozvao Bruxelles da ubrza pregovore na kojima se raspravlja o budućim britanskim odnosima s EU

Treći krug pregovora o Brexitu, usredotočen na dogovor o uvjetima izlaska Britanije iz EU završio je u četvrtak uz upozorenje Bruxellesa da se mora obaviti još posla prije nego što se prijeđe na pregovore o budućim vezama.

Britanska vlada želi preusmjeriti razgovore na temu novih odnosa, pokušavajući umiriti strahove gospodarstvenika vezane uz trgovinu i propise, ali Bruxelles je zahtijevao da se najprije postigne napredak u središnjim pitanjima, od kojih je jedno koliko Britanija mora platiti izlazak iz EU.

“Ne mogu nas ucjenama prisiliti na plaćanje cijene”, rekao je Fox za ITV tijekom posjeta Japanu s premijerkom Theresom May.

Takozvani zakon o Brexitu izvor je nesuglasica jer euroskeptici žele da se plati što manje, a EU zahtijeva da Britanija ispuni postojeće obveze prema Uniji.

Britain je rekla da je spremna ispuniti međunarodne obveze.

Fox je rekao da su mu gospodarstvenici diljem Europe rekli kako bi željeli znati što više pojedinosti o tome kakvi će biti novi odnosi Britanije s Europskom unijom.

“Mislimo da bismo morali početi razgovore o konačnom sporazumu jer je to dobro za posao, ali i za napredak britanskoga naroda i ostalih naroda Europske unije”, rekao je Fox.

 

more recommended stories