Published On: Ned, srp 14th, 2019

Leteći čovjek u Parizu u čast pada Bastille ukrao show

Svjetski prvak džet-skija Francuz Frenki Zapata iz Marseja preletio je na svom “flyboard-u” nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja u Parizu tijekom tradicionalne parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje, 14. srpnja.

Zapata je na flyboard-u, u futurističkom spektaklu, lebdio uspravno sa puškom u ruci.

Francuska ministrica obrane Florans Parli rekla je ranije danas za radio Frans Enter da će ova platforma moći da se isproba za različite upotrebe, na primjer kao leteća logistička platforma ili platforma za vojnički napad.

U Parizu je danas održana tradicionalna vojna parada povodom 14. srpnja, nacionalnog praznika. Bilo je najavljeno sudjelovanje 4.300 vojnika, 196 vozila, 69 aviona i 39 helikoptera.

Vojne jedinice iz 10 država sudjeluju u defileu Europske inicijative za intervencije (EI2), a prema pisanju medija europski lideri su pod pritiskom da jačaju svoje vojne veze zbog razlika sa Washingtonom, ali i izlaska Velike Britanije iz EU.

Nikada od kraja Drugog svjetskog rata, Evropa nije bila tako važna, poručio je Makron u izjavi povodom 14. srpnja.

Izgradnja Europe koja može da se odbrani, u saradnji sa Sjevernoatlantskom alijansom čiju 70. godišnjicu slavimo je prioritet za Francusku, dodao je Makron. Francuski predsjednik poručio je da je cilj EI2 zajednička suradnja i jačanje kapaciteta za zajedničko reagiranje.

Na paradi na Jelisejskim poljima, uz predsjednika Emanuela Makrona, bili su i neki od ključnih europskih političara, poput njemačke kancelarke Angele Merkel, danskog premijera Marka Ruta, generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i predsjednika Europske komisije Žana Kloda Junkera.

Paradi, umjesto britanske premijerke, nazočio je  vicepremijer Dejvid Lajdington.

Prazniku i paradi nazoče i šefovi država ili vlada Belgije, Estonije, Finske, Holandije i Portugalije.

Nacionalni praznik proslavlja se u znak sjećanja na 14. srpanj 1789. godine kada je tvrđava-zatvor Bastilja zauzeta tijekom Francuske revolucije.