Published On: Pon, sij 3rd, 2022

LESS: Dok god je na snazi “Inzkov zakon” BiH će ostati u stanju akutne krize –

Istraživač na sveučilištu Cambridge Timothy Less ocijenio je da će BiH ostati u stanju akutne krize dok god je na snazi “Inzkov zakon” o negiranju genocida.

Less je naglasio da taj zakon nije glavni izvor nove krize u BiH, iako je bio okidač za nju.

On smatra da postoje dva glavna razloga zbog kojih srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika optužuju da “razbija BiH”, iako on samo želi da se poštuju Daytonski sporazum i Ustav BiH.

– Јedan je da ne vjeruju kada Dodik kaže da samo želi uspostavljanje dejtonskog rješenja. Drugi razlog je što vjeruju da su Srbi iskreni u težnji da se revidiraju postojeći politički aranžmani, ali naprosto ne vjeruju da je to moguće, a da se ne izazove silovit odgovor Bošnjaka. Tu su i pitanja reputacije i ugleda u očuvanju političkih aranžmana koje je Zapad uspostavio – rekao je Less za Sputnjik.

Upitan mogu li sankcije išta promjeniti u BiH, Less je rekao da ne vidi mnogo naznaka da će takve sankcije biti uvedene i da je važno što postoji međunarodni otpor njihovoj primjeni.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Less je rekao da Priština više nema međunarodnu podršku za svoje akcije.

– Kosovo nema podršku EU, SAD ili Rusije koje ne žele novi sukob na Balkanu. To postavlja čvrsta ograničenja Prištini u tome koliko daleko može gurati svoju politiku – smatra Less.

On je rekao da ne vjeruje da Kosovo može zauvijek ostati u neriješenom statusu, ali i da ne misli da će se njegov status rješavati silom.

– U ovom trenutku prepreka za rješavanje tog spora jeste što Priština nema ništa ponuditi Srbiji što bi, bar iz kuta Beograda, moglo biti kompenzacija za gubitak Kosova. Niti su SAD i EU voljne da dati kompenzaciju Srbiji u vidu Republike Srpske, bilo iz razloga ideologije, bilo iz straha da ne izazovu novi sukob u BiH – naveo je Less.

On je naglasio da je svjestan da je to kontroverzna izjava, ali da, što god tko mislio o tome i tko je u pravu, a tko nije kad otvara pitanje granica na Balkanu, posebno u BiH, “neizbježna realnost je da se bez toga ne može riješiti pitanje Kosova”.

Na pitanje ima li u vidu neku vrstu međunarodne konferencije, Less je rekao da misli da će se tako svakako završiti ova faza balkanske politike, ali da do toga “ima još mnogo koraka”./HMS/

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
SDS... Manijaci
SDS... Manijaci
19 dana prije

Sada će posle ove izjave Nesa, Osmica da trgne Mirka SAROVICA, Bakirovu pudlicu da MIRKO izjavi kako Nes mrzi BOSNU i voli Dodika i kako je RS u ekonomskom kolapsu.

SAMO PRATITE….

ŠTA CEKAJU ČLANOVI SDS, ZAŠTO NE SMJENJUNU TOG KVISLINGA SAROVICA SA ČELA SDS.

RADO SAVIĆ, VUKOTA, GLAMOCAK, STANIC JESI LOPOVI ALI VSLJDA NISU TOLIKE PUDLICE U SLUŽBI T. U. R. A. K. A. U SARAJEVU.

Derim
Derim
19 dana prije

Genocidasi i uzepeovci traze povlacenje izmjena krivicnog zakona.
Ljute se,hoce da mogu nastaviti negirati genocid i velicati ratne zlocince.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Derim
18 dana prije

Negirate vi svojom glupšću sve što je normalno
Poklopi se i šuti pametnije ti je🤣🤣

Derim
Derim
Odgovori   Anonimac
18 dana prije

Uzepeovac,je li ti to pop utjerao toliku pamet?

Ganga🐉
Ganga🐉
19 dana prije

BiH će ostati u stanju akutne paralize ,zar je to moguće

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Ganga🐉
18 dana prije

Neće neće Skutore ti znaš da smo HRHFOSNU TRPILI GODINU DANA I NOVU GODINU U ROVU SLAVILI SA PO 3 METKA U ROVU I GLADNI I TRPILI VASU BLOKADU I DJIKANSKO IZIVLJAVANJE…ZAO MI ZRTAVA KATOLIKA A ALJI NECEMO HALALITI ZA VASINGTON…NI ZA DEJTON..NEMA VISE ALJE

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Šaćir soros
18 dana prije

Šaćiru nema smisla nešto demantirati i bježati od istine. Samoga sebe tješiš i guraš istinu pod tepih
BiH više ne postoji zahvaljujući komšiću sviđalo se to tebi ili ne .Što prije progledaš bit će ti lakše
Džaba visiš danonoćno po portalima i pišeš nebuloze .To ti ništa neće pomoći

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Šaćir soros
18 dana prije

Za filđžan državu si ratovo i sad je imaš šta nije jasno Šooćire

Šaćir soros
Šaćir soros
18 dana prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE juna 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Šaćir soros
18 dana prije

bože ,…bože neznam jaro’ meni te žao

Izmetbegović
Izmetbegović
18 dana prije

Gotovo je mošnje, prokužili vas svi a i majčica Rusija vam nije sklona.. Budućnost vam je glad i raseljavanje, srećom ste pokazali svima do sada svoje pokvarene gubice pa čemo tako i postupati prema vama odvratni pedofili. Glad je tu, većina vidi stanje.. Kakir Živković nije gladan.. 😁