Published On: Pet, svi 11th, 2012

Lesar: U Hrvatskoj ćemo imati najamnike koji ruše cijenu rada

Dragutin_LesarDragutin Lesar (Klub Hrvatskih laburista – stranke rada) oštro se u današnjoj saborskoj raspravi usprotivio Prijedlogu zakona o poticanju zapošljavanja rekavši kako je on sredstvo rušenja cijene rada.

“Taj će zakon smanjiti cijenu rada i prosječnu plaću u Hrvatskoj za najmanje pet posto, a najavljeni raskidi kolektivnih ugovora koji će započeti u javnom, a po efektu domina, preliti se u privatni sektor, na taj pad cijena rada utjecat će za još pet do deset posto“, ustvrdio je Lesar.

U Hrvatskoj, po Lesarovim riječima imamo zaposlenike, službenike, namještenike, radnike, pripravnike, a sada ćemo imati i najamnike. Po njegovoj ocjeni, u Hrvatskoj poslodavci ne ulažu ni 15 posto ukupnih troškova za osposobljavanje svojih radnika, dok u EU ta brojka doseže 65 posto. Jedino djeca bogatih mogu putovati na posao i raditi besplatno, rekao je Lesar dodajući kako će država davati naknadu za rad od 1600 kuna mjesečno čime će oni za kapitalista moći raditi besplatno.

Lesar se zapitao i što će biti s ugovorima na određeno vrijeme, odnosno onim poslodavcima koji imaju 85 posto takvih ljudi. Upozorio je i kako u Hrvatskoj nema kataloga potreba radne snage. “Dokle god ga nemamo pucamo u prazno i osposobljavamo radnike za burzu“, poručio je Lesar.

Složio se s ministrom rada Mirandom Mrsićem da u nekim zemljama EU postoje takvi modeli zapošljavanja, ali da su samo dio ukupnog projekta otvaranja novih radnih mjesta i točno propisane profesije zanimanje i struke.

Lesar je podsjetio i da je Međunarodna organizacija rada, čiji je član i Hrvatska, upozorila da mjere štednje i takva gospodarska politika dovode do velikog rasta nezaposlenosti, pad plaća i standarda te da hitno interveniraju povećanjem minimalnih plaća, pa je ujedno pozvao ministra Mrsića da to i učini.

Ministar Mrsić rekao je kako se neće maskirati broj nezaposlenih, jer će se u svakom trenutku znati koliko se ljudi tom mjerom zaposlilo, ali da je nezaposlenost refleks gospodarske situacije u Hrvatskoj.

Uvijek postoji mogućnost zloporabe i zato je Zavod za zapošljavanje taj koji sklapa ugovor s poslodavcem i provjerava ima li dovoljno kapaciteta i znanja nakon što se prijavi na natječaj. Nakon što mu Zavod pošalje ljude poslodavac odabire one koji će nastaviti raditi, pojasnio je Mrsić.

Damir Kajin (Klub IDS-a) rekao je predloženi zakon apsolutno treba podržati, iako nije idealan, ali je prihvatljiv. Ne može samo taj zakon promijeniti stanje na bolje, ali će nekome pružiti kakvu takvu šansu i stoga ga ne treba a priori osporavati, drži Kajin.

Po njegovim riječima radi se o zakonu o zapošljavanju u javnom sektoru, jer osobno sumnja da mali privatni sektor može preokrenuti trendove u Hrvatskoj.

Po njegovoj ocjeni Hrvatska gospodarske i parametre zaposlenosti neće dostići prije 2018. uz uvjet da se ove godine zabilježi rast BDP-a. Ne dogodi li se rast, pitanje je što će biti i te 2018., drži Kajin. Upozorio je i na unutarnju nelikvidnost veću od 55 milijardi kuna.

Kajin je istaknuo kako je učinjen strašan udar na građane u posljednjih nekoliko mjeseci – porast PDV-a sa 23 na 25 posto, rast cijena električne energije, plina, naftnih derivata.

Srđan Gjurković (Klub HNS-a) ocijenio je kako predložene mjere nisu krucijalne, ali osiguravaju prvenstveno mladima, njih više od 60 tisuća, koji nemaju radnog iskustva da ga steknu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare