Published On: Uto, ruj 30th, 2014

Leko u BIH: Hrvati traže isti status kao druga dva konstitutivna naroda u BiH

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko s izaslanstvom započeo je jučer dvodnevnu posjetu sjevernom dijelu BiH upućujući jasnu poruku službene hrvatske države da Hrvati u BiH moraju biti jednakopravni u ovoj zemlji s druga dva naroda. Susreo se s brojnim dužnosnicima u Tuzli, Brčkom i Odžaku, a svoj posjet nastavlja danas u Posavskoj županiji.

BiH je hrvatska domovina

“Hrvati na tuzlanskom području i u BiH imaju situaciju kao i drugim zemljama u regiji, to jest poteškoće gospodarskog poslovanja i zapošljavanja. Ali imaju i dodatni opći problem – traže isti status kao druga dva konstitutivna naroda i naravno da u tom smislu trebaju tražiti rješenje koje će im osigurati jednakopravnost, ravnopravnost i jednake mogućnosti“, izjavio je Leko u Tuzli nakon što je razgovarao s predstavnicima hrvatske i katoličke zajednice. Leko je, kako prenosi Vecerenji list, naveo da su mu predstavnici tuzlanskih Hrvata poručili da su odlučni pridonositi razvoju BiH.

“To je nešto što je vrijedno ponijeti u Hrvatsku, ali je vrijedno reći i ovdje u BiH – da Hrvati u BiH ne kalkuliraju, nemaju rezervnu domovinu, ovo je njihova domovina”, rekao je Leko nakon susreta u franjevačkom samostanu “Svetih Petra i Pavla” i posjeta Hrvatskom kulturnom centru u izgradnji u Tuzli.

Gvardijan samostana fra Mario Divković rekao je da su na području tuzlanske županije sve pustija sela u kojima žive Hrvati jer se njihova nazočnost od 35.000, smanjila u 20 godina na oko 20.000. Predsjednik županijske organizacije HDZ-a Soli Mijo Krešić rekao je kako je ohrabren susretom s predsjednikom Sabora.

“Jasno nam je stavljeno na znanje da je Hrvatska apsolutno tu kao potpora Hrvatima za opstanak u BiH i za nastojanja da hrvatski narod u svakom dijelu BiH bude jednakopravan i suveren. To je za nas jako važno ohrabrenje”, rekao je Krešić za Večernji list.

Susret s Čovićem i Ljubićem

Leko je u Tuzli položio cvijeće i zapalio svijeću na spomen obilježju “Kapija” koje je podignuto u spomen na 71 mladog Tuzlaka poginulih u srpskom granatiranju Tuzle, a susreo se i s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.

Popodne je Leko razgovarao s gradonačelnikom Brčkog Antom Domićem, te predstavnicima Odžaka. Predsjednik Sabora susret će se s kolegama, predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta BiH Draganom Čovićem i predsjedavajućim Zastupničkog doma BiH Božom Ljubićem, koji su i vodeći ljudi Hrvatskog narodnog sabora BiH, te s dužnosnicima Posavske županije, premijerom Marijanom Oršolićem i načelnicima Orašja Đurom Topićem i Domaljevca Željkom Josićem. S izaslanstvom će obići i poplavljena naselja.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare