Published On: Pet, velj 14th, 2014

LEKO: Nije svima u BiH prioritet socijalni bunt

ZAGREB -Socijalni bunt u BiH je opravdan, ali se nije dogodio u cijeloj državi jer ne smatraju svi da im je to prioritet, izjavio je u petak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, istaknuvši da toj zemlji Dayton nije osigurao funkcionalnost i da hrvatski narod u njoj nije ostvario svoju jednakopravnost.

“Daytonski sporazum je zaustavio rat, ali nije osigurao funkcionalnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Leko na sastanku s potpredsjednikom poljskog parlamenta Jerzyem Wenderlichom u Saboru. Leko je kazao da hrvatski narod u BiH nije ostvario jednakopravnost u državnim tijelima jer je do sada bio preglasan.

“Socijalni bunt je opravdan, ali nije se dogodio u cijeloj Bosni i Hercegovini. Svi u BiH loše žive, ali nisu svi ocijenili da im je prioritet socijalni bunt”, rekao je Leko, zauzevši se za dogovor tri konstitutivna naroda prema kojem bi bili ravnopravni u odgovornosti prema sebi i BiH kao cjelini.

Wenderlich je prije dolaska u posjet Hrvatskoj boravio u Bosni i Hercegovini gdje je razgovarao s tamošnjim dužnosnicima. Ocijenio je da se u BiH političari previše koriste populizmom.

“Treba reći da je populizam način rada mediokriteta. Veliki političari moraju imati hrabrosti otvoreno reći građanima kakva je situacija i biti spremni dijalogom riješiti krizu”, rekao je Wenderlich. Također je istaknuo potrebu da se Europska unija na parlamentarnoj razini zauzme za rješavanje krize u BiH pri čemu vidi prostor za zajedničke inicijative Hrvatske i Poljske.

“Mogu kazati da EU još nije dovoljno naučila formulirati zajednička stajališta, zajedničku politiku. Još se previše često čuju solistički nastupi, a potrebno je zborsko pjevanje. Nadam se da će naša dva glasa u zajedničkom zboru EU-a, hrvatski i poljski, dovoljno dobro čuti”, kazao je on novinarima nakon sastanka s Lekom.

Leko i Wenderlich razgovarali su i o stanju u Ukrajini i politici Istočnog partnerstva EU-a, kao i o hrvatsko-poljskoj suradnji unutar EU-a. Bilo je riječi i o gospodarskoj suradnji, a posebice su izrazili zadovoljstvo kontinuiranim porastom broja poljskih turista u Hrvatskoj. Dogovorena je i intenzivnija suradnja Hrvatskoga sabora i Sejma, a Leko je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da službeno posjeti poljski parlament.

“Zajednički smo konstatirali da su odnosi dviju zemalja, a time i dvaju parlamenta izuzetno prijateljski, dinamični, otvoreni i partnerski, da je suradnja na bilateralnom i multilateralnom planu vrlo dobra”, rekao je Leko u izjavi za novinare nakon sastanka.

S time se složio Wenderlich koji je rekao novinarima da je parlamentarna suradnja između Poljske i Hrvatske na visokoj razini. “Drago mi je da Hrvati primjećuju da je Poljska uvijek bila među liderima pružanja podrške Hrvatskoj na njezinom putu u EU”, izjavio je predsjednik poljskog Sejma.