Published On: Sri, lip 30th, 2021

LEGENDARAN SIMBOL BH APSURDA: Osmica upisao zanat elektromehaničara sa 16 godina, ovo su njegove ocjene

Dok Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta u Sarajevu, osoba koja se sumnjiči da je Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e, nezakonito izdala diplomu, u pritvoru u Vojkovićima igra tavle, Tužilaštvo BiH, koje ga je uhapsilo i pritvorilo, užurbano radi na predmetu “Diploma”, saznaje “Avaz”.

Server koji je pronađen na vikendici kod Semizovca, a na kojem bi se trebali nalaziti svi podaci o matičnim knjigama, upisima studenata, poslan je na vještačenje. Ranije je utvrđeno, tokom pretresa Univerziteta u Tuzli, da nema dokaza da je Mehmedagić ikada bio student ove visokoškolske ustanove, a kako bi prikrio sve tragove, uhapšeni Prcić sklonio je dokumentaciju u podrum jedne kuće.

Međutim, i pored toga, Osmica je diplomu, koju mu je sredio pritvoreni Prcić, priložio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, a sve s ciljem da ostane na čelu tajne službe još jedan mandat. On se, inače, na čelu OSA-e nalazi kao penzioner jer je utvrđeno da je stekao uvjete za penziju prije pet mjeseci.

Ali, kako se istraga širi, svjedoci daju iskaze, prikupljaju dokumenti o Mehmedagićevom obrazovanju, tako na vidjelo izlaze brojne nejasnoće i nelogičnosti. Naprimjer, kako i kada je Osmica upisao srednju školu, tačnije zanat u Sarajevu 1978. godine. Naime, Mehmedagić je završio tri razreda u Željezničkoj školi s praktičnom obukom “Vaso Miskin Crni” u Sarajevu, čime je stekao zvanje kvalificiranog elektromehaničara.

Diplomu je dobio 16. juna 1981. godine. Prvi razred upisao je 1978. godine. Prema ovim dokumentima, Mehmedagić, koji je rođen 1962. godine, upisao se u Željezničku školu “Vaso Miskin Crni” u Sarajevu sa 16 godina.

Pitanje je kako je uopće Osmica upisao Pravni fakultet u Sarajevu sa zanatom 1994. godine, jer je fakultet upisao bez svjedočanstva. Na upisnom listu pisalo je „Uslovan upis“. To je pravdao ratnim stanjem.

Zanimljivo je da je Mehmedagić s poništenim studentskim indeksom koji je putem “Službenog lista” proglasio “izgubljenim” nakon svega upisao Fakultet za poslovne studije Banja Luka, a s tom diplomom VSS-a je imenovan za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije. Nedugo nakon toga ova diploma mu je poništena.

Međutim, kada se pogledaju rezultati Mehmedagićevog školovanja za elektromehaničara, jasno se vidi da se nije proslavio u školskim klupama.

Prvi razred završio je skromno, s lošim vladanjem i dobrim uspjehom. Iz matematike je imao dvojku, hemije i fizike trojku, a engleskog, također, dvojku.

Prosjek ocjena je popravio na predmetu Fizičko i zdravstveno vaspitanje, iz kojeg je imao četvorku. Time je opravdao svoj status Brusa Vilisa, jer je Bakir Izetbegović, Osmicin šef i prijatelj, nedavno izjavio da je tokom opravdanih demonstracija građana ogorčenih višedecenijskom vladavinom dinastije Izetbegović, u Sarajevu “gasio store i čupao za uši demonstrante”.

Ali, kada se pogledaju drugi i treći razred, ni tu se Mehmedagić koji je na čelu Obavještajno sigurnosne agencije BiH nije naročito proslavio.

Drugi razred završio je, također, s lošim vladanjem i dobrih uspjehom te dvojkom iz praktične nastave.

I dalje je muku mučio s matematikom i jezicima. Čak je dobio nižu ocjenu i iz fizičkog vaspitanja, da bi u trećem razredu naglo poboljšao ocjene i završio godinu s vrlo dobrim uspjehom i primjerenim vladanjem.

(Avaz/PRESS)

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x