Published On: Thu, Mar 2nd, 2017

Le Pen zbog Twitera izgubila zastupnički imunitet

Marine Le Pen objavila je na Twitteru eksplicitne fotografije ubojstava koje je počinio IS. Slučaj se istražuje, a zbog svega je i izgubila zastupnički imunitet.

Francuskoj predsjedničkoj kandidatkinji Marine Le Pen oduzet je imunitet od kaznenog progona koji je imala kao zastupnica u Europskom Parlamentu. Le Pen je imunitet izgubila zbog istrage koja se protiv nje vodi u Francuskoj u vezi tri fotografije koje je objavila na svom Twitter profilu, a koje eksplicitno prikazuju scene ubojstva koje je počinila Islamska država.

Nakon što je pravni odbor EU Parlamenta predložio da se Le Pen, inače čelnici ekstremno desne Nacionalne fronte i favoritkinji u prvom krugu izbora za predsjednika Francuske, skine imunitet, prijedlog je danas izglasan na skupštini, piše Bloomberg.

Zahtjev za skidanje imuniteta predao je još u listopadu francuski ministar pravosuđa Jean-Jacques Urvoas. Slučaj s fotografijama na Twitteru datira iz prosinca 2015. godine kada je Le Pen na Twitteru objavila fotografije ubojstava zatočenika Islamske države (Daesh) uz komentar “Ovo je Daesh!”.

Učinila je to nakon što je jedan od sugovornika u jednoj francuskoj televizijskoj emisiji usporedio uspon Nacionalne fronte s usponom Daesha. U drugom, nepovezanom slučaju Le Pen je odbila surađivati u policijskoj istrazi koja treba otkriti je li novac koji je dobila od EU parlamenta Le Pen koristila kako bi nezakonito plaćala za poslove u stranci.

Telegram.hr