Published On: Čet, lis 17th, 2013

Le Pen: EU će se urušiti kao SSSR

Predsjednica francuske stranke Nacionalni front Marine Le Pen poručila je da će se EU raspasti poput SSSR-a, te navela da planira da oformi do sada najradikalniju frakciju u Europskom parlamentu.

Le Pen, koja je ohrabrena uspjehom na izborima na jugu Francuske, kritizirala je EU kao “globalnu anomaliju” i najavila je povratak bloka “suradnji suverenih država”.

Prema njenim riječima, europsko stanovništvo “nema kontrole” nad svojom ekonomijom ili valutom, niti sa kretanjima ljudi na područjima njihovih zemalja.

“Vjerujem da je EU sada poput SSSR-a, jednostavno se ne može popraviti. EU će se urušiti kao SSSR”, istakla je francuska političarka.

Le Pen će narednog mjeseca otputovati u Nizozemsku da bi radila na zajedničkoj kampanji sa liderom Stranke slobode Geertom Wildersom. Wildersova stranka je u vrhu anketnih ispitivanja za izbore za Europski parlament u svibnju naredne godine.

Le Pen i Wilders planiraju da ustanove paneuropsku, parlamentarnu grupaciju krajnje desnice, koja će se zasnivati na anti-imigrantskoj i anti-integracijskoj platformi.

Analitičari ističu da i najtvrdokorniji europski federalisti sada priznaju da će do 30 posto novog saziva Europskog parlamenta činiti euroskeptici, čija je popularnost u porastu zbog ekonomske krize i rekordne stope nezaposlenosti.

Bljesak.info/Srna