LE FIGARO: Rusija u školama tjera djecu da vole svoju domovinu

U ruskim školama se sve više pažnje posvećuje patriotskom odgoju djece, piše francuski Le Figaro. Vojne pjesme, filmovi i praznici su postali poznati dio školskog života. Iako u djece vojne i patriotske teme obično uzrokuju zanos, ne baš svi roditelji i nastavnici podupiru takve inicijative, piše francuski list, koji kritizira ruski obrazovni program.

Besmrtna pukovnija

Besmrtna pukovnija

“U ruskim se školama među učenicima sve više pažnje posvećuje obrazovanju vatrenim patriotizmom“, piše Le Figaro.

Opisujući večer u tipičnoj ruskoj glazbenoj školi, list skreće pozornost na temu dječjeg nastupa u kojem djeca pjevaju pjesme o “zmajevima u Americi i Europi, dok se u pozadini prikazuju patriotski isječci”.

“Nitko ili gotovo nitko u Rusiji ne razmišlja o propitivanju tih uobičajenih obiteljskih večeri”, piše autor članka Pierre Avril, dopisnik iz Moskve.

Pierre Avril opisuje razvoj patriotskog programa obrazovanja od 2016. do 2020. godine, dizajniran da se djeci i mladima usadi sjećanje na “ponosna herojska djela njihovih očeva i djedova. Za ovaj je program u Rusiji izdvojeno 1,66 milijardi rubalja.

“Priprema se i Zakon o načelima državne politike u sferi patriotskog odgoja, s ciljem da građani shvate potrebu za zaštitom domovine i važnost obuke u vojnom roku”, piše francuski novinar.

Međutim, Pierre Avril je pronašao Ruse koji ne odobravaju takve inicijative, koje s vremena na vrijeme dovode do sukoba između roditelja i školskog vodstva.

Francuski novinar kao primjer navodi jedan slučaj, kada je majka jednog učenika odbila sudjelovati u kolektivnoj fotografiji u vojnoj odori s replikom oružja u rukama.

“Roditelji tvrde da bi se škola trebala prije svega trebala baviti poučavanjem znanosti, a ne pjevanjem patriotskih pjesama. No, nakon razmišljanja, oni puštaju da sve ide svojim tokom i ne sukobljavaju se s državom”, Avril citira mišljenje aktivista nezavisnog sindikata “Učitelj”, Andreja Demidova.

Nezavisnog sindikat “Učitelj” je mali oporbeni liberalni sindikat, koji je na izborima za moskovsku upravu u rujnu podržao izbor Julija Galinine iz stranke “Jabuka”, koja je od 2006. dio Saveza liberala i demokrata za Europu.

Prema riječima francuskog novinara, patriotska mobilizacija ruskih škola je samo pola inicijative aktualne vlade. Ostatak inicijativa i patriotskih događaja samu organiziraju ravnatelji škola, nastavnici i lokalni dužnosnici.

U isto vrijeme, ruska djeca su oduševljena takvim događajima, piše Pierre Avril.

Prema jednom od nastavnika povijesti u Moskvi, djeca pokazuju interes za vojnu službu i sanjaju da studiraju na vojnim akademijama i ustanovama.

Drugi omiljeni praznik ruske djece je 9. svibnja.

“Danas, kao u vrijeme Komsomola, škole sudjeluju u procesiji pod imenom “Besmrtna pukovnija“, piše Le Figaro, što je inicijativa raširena u Rusiji i cijelom svijetu, kada se 9. svibnja, na Dan pobjede nad nacifašizmom, na ulicama mogu vidjeti rijeke ljudi sa slikama svojih očeva, djedova i pradjedova koji su se borili ili poginuli u Drugom svjetskom ratu.

Besmrtna pukovnija - Sveštenici

Besmrtna pukovnija – Sveštenici

Međutim, marš Besmrtne pukovnike je inicijativa koja nema veze sa Sovjetskim Savezom i ranije se održavala nekoliko puta u nekoliko gradova, a prva je zabilježena 1966. godine, kada su učenici jedne škole u Novosibirsku  prošli ulicama grada s fotografijama boraca Crvene armije iz Drugog svjetskog rata. Marš je 1999. održan čak i u Izraelu, ali se kao masovna organizirana akcija pod tim imenom počela provoditi 2012. Godine 2015. je marš “Besmrtna pukovnija” održana je u 1150 gradova i naselja, najvećim dijelom u Rusiji i još 16 svjetskih zemalja. 2016. godine je  marširala u 42 svjetske zemlje u kojima su, osim Rusije, potomci odali počast njihovim djedovima, čak i pradjedovima koji su se borili.

Besmrtna pukovnija - Izrael

Besmrtna pukovnija – Izrael

“Među novim sudionicima marša je i Vladimir Putin, zapovjednik oružanih snaga, koji se vidi na snimci uz djecu u uniformama”, piše Le Figaro. Podsjetimo da se djeca na taj dan oblače u povijesne uniforme Crvene armije iz ’40-ih godina prošlog stoljeća.

Prema učiteljici iz Moskve, Tamari Eidelman, ovi “vojni marševi” nemaju veze s domoljubljem. Međutim, ona tvrdi da se teško oduprijeti ovom “patriotskom valu”, a učiteljima “koji žele podići normalne ljude, a ne da djecu pripreme za buduće vojnike, postaje sve teže i većina njezinih kolega radije okreće glavu”.

VIDEO – Besmrtna pukovnija u Moskvi 2017.