Published On: Ned, stu 3rd, 2019

Le Figaro: Kina je odlučila biti svjetski lider i objavljuje rat zapadnim vrijednostima

Usred trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, Kina pokreće stroj ideološke borbe protiv Zapada, piše Le Figaro. Prema publikaciji, “najautoritarniji“ vođa Kine otkad je umro Mao, Xi Jinping, očekuje da će Kina u bliskoj budućnosti osigurati svjetsko liderstvo, okončavši time stoljeće i pol zapadne dominacije, za što priprema i ideološke temelje.

Ovo je prilično diskutabilna tvrdnja, obzirom da se, bez obzira na kineski utjecaj u svijetu, još uvijek ne primjećuju ni tragovi „izvoza kineskih vrijednosti kao univerzalnih“, ali poslušajmo što kaže francuski list.

„Plenum Komunističke partije Kine, koji je završio u četvrtak, pokazao je solidarnost svojih članova i podršku vođi Narodne Republike Kine, Xi Jinpingu, “najautoritarnijeg“ vođe zemlje još od vremena Mao Ce Tunga”, piše Le Figaro.

Državna novinska agencija Xinhua je nazvala posljednje imenovanje 370 članova Centralnog komiteta Komunističke partije, nakon 20 mjeseci rada, kao „povijesni” događaj. List podsjeća da tako dug prekid plenuma potaknuo na glasine o unutarnjem raskolu u vrijeme kada druga najveća svjetska ekonomija “trpi krizu”, a prosvjednici u Hong Kongu dovode u pitanje vlast Pekinga. Čak su razgovarali o mogućem imenovanju nasljednika za smirivanje “umjerenog” bloka, šokirani ustavnim amandmanima koji su Xi Jinpingu omogućili mogućnost doživotne vladavine. Međutim, kao što novine napominju, konačna deklaracija članova plenuma razbila je sve sumnje.

“Nema interne borbe. Sastanak još jednom objedinjuje moć Xi Jinpinga, okupljajući stranku i vladu pod njegovim vodstvom, za razliku od reformi Denga Xiaopinga“, rekao je „neovisni“ analitičar Chen Doyin.

Prema pisanju francuskog lista, “crveni princ” nastavlja uspostavljati kontrolu nad ideologijom s ciljem “izgradnje autoritarne tvrđave sposobne izazivati Zapad” i okončati tri desetljeća kineske politike “neodlučne otvorenosti”.

“Pompozan” ton konačne deklaracije plenuma trebao bi “pokrenuti mašineriju ideološke borbe protiv Zapada” na vrhuncu sukoba sa Sjedinjenim Državama, siguran je autor članka.

Prema kineskoj agenciji Xinhua, konačni dokument po prvi put opisuje prednosti kineskog sustava upravljanja.

“Sin suputnika Maoa želi ući u povijest ostvarenjem nacionalističkog preporoda Kineskog Carstva tako što će okončati stoljeće i pol ponižavanja od strane zapadnih hegemona, započinjući bitku za nametanje svojih vrijednosti”, piše Le Figaro.

Kako naglašava Chen, na plenarnom zasjedanju se “odbacuje sve zapadno“.

“Glavna poruka je da Komunistička partija vlada svime, od društva do gospodarstva i kulture. Cilj je do 2049. godine stvoriti režim koji može konkurirati zapadnom demokratskom sustavu“, objašnjava stručnjak Chen Doyin.

Prema drugom pekinškom stručnjaku „koji je želio ostati anoniman“, iako unutar partije nema otvorenog sukoba, postoje razlike u vezi s novim kursom.

Prema francuskom listu, protesti u Hong Kongu obećavaju “režimu da djeluje u prirodnim uvjetima za režim”.

„Unatoč očajničkom otporu demonstranata pet mjeseci u borbi za očuvanje autonomije bivše britanske kolonije, Peking namjerava „poboljšati” postupak za imenovanje čelnika upravnog okruga, kao i pravosudni sustav Hong Konga zbog nacionalne sigurnosti”, podsjeća Le Figaro, što smo pojasnili u jutros objavljenom članku o Hong Kongu.

Kineske vlasti također namjeravaju preuzeti kontrolu nad obrazovnim sustavom s ciljem stvaranja „nacionalne samosvijesti“, prvenstveno među tinejdžerima, koji obično predvode povorke demonstranata, zaključuje Le Figaro, koji je tamu Hong Konga odabrao za završnu misao, ne pojašnjavajući kako će Kina „ugroziti svijet sa svojim vrijednostima“, obzirom da završna deklaracija, koja daje naglasak na nove mjere za jačanje patriotske svijesti među mladima, ne ističe nikakve aktivnosti izvan granica Kine.

Le Figaro

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare