Published On: Uto, sij 25th, 2022

LE DRIAN: Francuska će posvetiti veliku pažnju legitimnom predstavljanju svih komponenti BiH

Na sjednici Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu (EP) francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i hrvatska zastupnica u EP Željana Zovko izrazili su važnost što žurnijeg završetka izbornih reformi u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici Odbora francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian predstavio je program francuskog predsjedanja Vijećem EU. U svom se govoru Le Drian usredotočio na potrebu razvoja europskog suvereniteta na području sigurnosti, zdravlja i gospodarstva.

Uz francuske prioritete poput Afrike i Indo-Pacifika, ministar je spomenuo i interes EU za zapadni Balkan te izjavio da iščekuje predstojeći summit EU o zapadnom Balkanu koji je planiran za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. Naglasio je i važnost osiguravanja jasne i nedvosmislene budućnosti državama u okruženju na temelju nove metodologije, koja je usvojena prije dvije godine.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko uključila se u raspravu uime Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i osvrnula na sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu.

Istaknula je francuski doprinos pregovorima o Daytonskom pariškom mirovnom sporazumu, rekavši kako se 26 godina kasnije sporazum ignorira.

“Što mislite o reformi Izbornog zakona u skladu s poštivanjem duha Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma? Kako Francuska doživljava sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu?”, upitala je Zovko ministra, dodajući da unatoč svim naporima Francuske i Hrvatske u regiji, stvari nisu onakve kakve bi trebale biti.

Le Drian je izjavio da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu. Naveo je da francusko predsjedništvo planira biti aktivno u promicanju dijaloga u svrhu smirivanja napetosti.

“Završetak izborne i ustavne reforme prije zadanog roka mogao bi zajamčiti legitimno predstavljanje svih komponenti Bosne i Hercegovine. Posvetit ćemo veliku pažnju ovom pitanju jer je važno”, naveo je Le Drian./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Arpad
Arpad
4 mjeseci prije

Važi posvetite pažnju. Pade mi kamen sa srca.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
4 mjeseci prije

Dopremidera te avijončiče da pošicamo kakirove trezore s turskim ofirskim zlatom kme.kme.kme ..

Ištvan
Ištvan
4 mjeseci prije

Hajte i vi neke predstavnike slati, pa da se shere i šupljira…