Published On: Sun, Sep 24th, 2017

LAZOVIĆ Krugu 99: Želimo li sačuvati BiH, poslušajmo dobronamjerne sugestije lorda Ashdowna

Bosna i Hercegovina na daytonskoj formuli dva entiteta i tri naroda ne može biti funkcionalna, stabilna i demokratska država izjavio je danas u Sarajevu Miro Lazović, koji je bio jedan od uvodničara na sesiji Kruga 99.

Po njegovim riječima, vrijeme je da se promijeni daytonski ustav, “vrijeme je da se političke stranke uozbilje, vrijeme je da aktualne vlasti prihvate ovo što je dobronamjerno sugerirao lord Paddy Ashdown, ukoliko želimo sačuvati BiH za buduće generacije”.

Lazović je prije početka sesije izjavio novinarima da je razgovor u Domu lordova u britanskom parlamentu pokrenuo niz osjetljivih pitanja koja se tiču sadašnjosti i budućnosti BiH, navodeći kako je “simptomatično da su samo mediji poklonili dužnu pažnju toj raspravi, a političke stranke na koje se odnose te ocjene šute”, prenosi Fena.

Bivši visoki predstavnik u BiH, lord Paddy Ashdown nedavno je tijekom rasprave u britanskom Domu lordova kazao kako će se Bih raspasti ne promjenili se ustavno uređenje. Predložio je da bi za BiH bio najpodesniji belgijske model, kojeg godinama zagovaraju i hrvatski političari u BiH, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. Lazović se time suprostavio apsurdnoj tezi organizatora sesije Kruga 99 “BiH: funkcionalna (demokratska) ili nemoguća (etnokratska) država?”, prema kojoj demokracija isključuje vladavinu naroda.

Lazović tvrdi da je današnja vlast uvela BiH u “slijepu ulicu” te da nije sposobna napraviti iskorake.

“Današnjoj vlasti treba ‘navigacija’ koja nije ni u Sarajevu ni u Banjoj Luci ni u Mostaru, nego se nalazi u Bruxellesu, odnosno u Washingtonu”, kazao je Lazović.

Uvodničarka prof.dr. Lada Sadiković svoje izlaganje je bazirala na tri aspekta – šta je funkcionalna država, da li je BiH funkcionalna država, ako nije tko je odgovoran za to i treći aspket je šta je potrebno poduzeti da bi se takva situacija prevazišla.

Ona se referirala na snimak sjednice posebnog odbora lordova britanskog parlamenta koji je održan o temi zapadnog Balkana.

“S obzirom na to da je u BiH još uvijek implementacija mira, po momoj procjeni, prvi put imamo ocjenu situacije u BiH, ne s naše strane, ne od strane naših političara, nego od strane centra moći, jednog od najviših razina centra moći”, kazala je Sadiković.

Citirala je bivšeg visokog predstavnika lorda Paddy Ashdowna koji je kazao da je BiH na granici da postane propala država, “ona je nefunkcionalna država, a Daytonom su kreirani aranžmani koji su spriječili razvijanje države. Imamo stalnu opstrukciju iz jednog dijela države, a BiH postaje crna rupa korupcije, jedna vrsta izgubljene duše, distopije i najnestabilina država regije”.

“Mislim da to dovoljno govori”, navela je Sadiković.

Citirajući još neke sudionike spomenute sjednice, istaknula je da su to mišljenja “centra moći koji je u poziciji da nešo uradi za našu situaciju”.

“I konstatuje se da Evropa i međunarodna zajednica nisu završili svoj posao u BiH”, kazala je Sadiković.

Po njenim riječima, vrlo je jednostavna definicija funkcionalne države, to je ona država koja može obezbijediti zapošljavanje svojim građanima, koja će svojim građanima obezbijediti uspješnu ekonomiju i solidan obrazovni sistem.

Sadiković je istaknula da je neophodno da Evropa razvije plan i političku volju iza koje će stati.

“Vidjeli smo, plana do sada nema, nije ga bilo i nema političke volje da se stane iza takvog plana”, smatra ona, te dodaje da EU i SAD moraju podnijeti teret izvršenja tog plana.

Po njenim riječima, to mora biti regionalna politika, dakle BiH zajedno sa čitavom regijom i susjednim državama. Napomenula je da prvi put u BiH ima najava još jedne alijanse, a to je kandsko-europska alijansa.

“Iskreno se nadam da će ta kanadsko-europskla alijansa pružiti mogućnost BiH da pređe iz faze stabilizacije, kada je bila 2002. godina, u fazu izgradnje države, što izravno korespondira s obvezama iz Vijeća Europe i BiH prema EU. Vijeće Europe je više od 10 rezolucija uputilo BiH da njene institucije moraju postati funkcionalnije i da BiH mora postati funkcionalna država”, zaključila je Sadiković./HMS/