Published On: Sat, Aug 24th, 2013

Lažni azilanti iz BiH u Francuskoj

SARAJEVO – Ministarstvo sigurnosti BiH priopćilo je danas da je uočeno da građani BiH ulazak u Francusku obrazlažu takozvanom rodbinskom posjetom, ali se zapravo radi o njihovoj namjeri da u ovoj zemlji traže azil.

Monitoring tim BiH za viznu liberalizaciju sa EU došao je do informacije o mogućim pojavama lažnih azilanata iz BiH u Francuskoj, dodaje se u priopćenju.

Monitoring tim upozorava sve građane BiH, naročito one sa područja Kalesije, Osmaka, Sapne i Zvornika, da liberalizirani vizni režim s Francuskom, odnosno zemljama EU / Šengena ne koriste s namjerom neosnovanog traženja azila, s obzirom da većina njih nema nikakvih osnova za podnošenje ovog zahtjeva.

Ovaj tim, također, upozorava da su zemlje EU / Šengena uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahtjeva za azil osigurale da se nitko od takozvanih lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, da se svi evidentiraju, nakon čega im slijedi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina.

Radi sprječavanja zlouporabe odluke o bezviznom režimu, Monitoring tim poziva građane BiH da ne vjeruju u priče o mogućem ostanku u zemljama EU kroz podnošenje neutemeljenih zahtjeva za azil.

Ovaj tim navodi da su dosadašnja iskustva pojave lažnih azilanata u EU / Schengenu, koji dolaze s područja zemalja zapadnog Balkana, odnosno BiH, uspješno riješeni i kroz primjenu Sporazuma o readmisiji između BiH i EU, a koji podrazumijeva njihovu deportaciju u BiH, te druge pravne posljedice.