Published On: Sri, pro 11th, 2019

LAŽNA NOBELOVKA Zbog Handkea vratila Nobelovu nagradu koju nije ni dobila

Vijest je zvučala bombastično: Nobelovka vratila nagradu u znak protesta zbog Handkea! No, jel’ baš tako?

Krenimo od početka. Dok je austrijski književnik Peter Handke jučer je u Stockholmu primao Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu, njegovi protivnici su oštro protestirali. U moru burnih reakcija kojima se osporavala odluka Nobelovog komiteta, izdvojio se gest izvjesne švedske liječnice Kristine Doktare, koja je kročila među okupljene ispred centra „ABF“ u Stockholmu i sa medaljom visoko podignutom u ruci saopćila dramatičnu odluku: „Vraćam svoju Nobelovu nagradu!“

„Nekada sam bila ponosna na Švedsku akademiju, ali sada osjećam samo stid i krivicu. Bila sam svjedok genocida iz prve ruke prije 27 godina, kada sam bila tamo. Vratiću Nobelovu nagradu zbog činjenice da ju je dobio i Peter Handke, koji negira genocid koji se desio u Bosni i Hercegovini“, rekla je Doktareova.

​Prisutni su obraćanje ispratili burnim aplauzom uz skandiranje: „Kristina!“ „Kristina!“

​Među okupljenima su, između ostalih, bili Alida Bremer, njemački pisac hrvatskih korjena, njemačka i francuska novinarka Elke Šmiter, kao i Florans Artman, američki novinar Roj Gutman, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica — Potočari, član norveškog Helsinškog komiteta Enver Đuliman, kao i Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka.

​Vijest su uskoro prenijeli regionalni i svjetski mediji.

U informaciji koju su svetski mediji prenijeli navodi se kako je Doktareova Nobelovu nagradu za mir dobila 1988. kao članica mirovnih snaga UN. Koliko je to točno?

Jednostavan pogled na stranici Nobelovog komiteta govori da njenog imena među dobitnicima Nobelove nagrade za mir za tu godinu — nema.

Naime, nagradu su kao kolektiv dobili svi pripadnici mirovnih snaga UN od 1948. do 1988. godine, što je ukupno više 500.000 ljudi iz 53 zemlje svijeta!

​Odluku da nagrada bude dodijeljena Handkeu izazvala je mnogo bure. Većina zemalja regije zbog Handkea je bojkotirala ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade, među kojima su ambasadori BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Albanije. Bojkotu se potom pridružila i Turska.

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke izjavio je sinoć da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

„Volio bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakra i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu da realiziram“, rekao je Handke, prenosi sputnik.news

Zbog Handeka: Švedska doktorica i novinarka vraća svoju Nobelovu nagradu

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare