Published On: Čet, kol 30th, 2018

LAZANSKI RANO LETI: “Jači smo od Zagreba – naša borbena avijacija je najbolja u regionu”!

Lazanski je gostujući u Novom jutru PINK TV napomenuo i da je Srbija u domenu ratnog  zrakoplovstva jača od Hrvatske i pored vojne opreme koju ta zemlja nabavlja.

– U tijeku je velika modernizacija Vojske Srbije, to je neosporno. Država je odlučila da vojsku podigne na jedan viši tehničko-tehnološki nivo – naveo je Lazanski i ukazavši da se to odnosi na migove 29, ali na borbene helikoptere koje će Srbija nabaviti.

– MI-35 je izvozna modernizirana verzija poznatog helikoptera MI – 24 koji je korišten u Afganistanu i odlično se pokazao u Siriji – ukazao je on i pozitivno ocijenio jačanje i helikopterske komponente ratnog zrakoplovstva.

– Dobit ćemo i devet helikoptera Erbasovih, vojska šest, policija tri, a imamo i preko 35 gazela, plus tri MI 17, a još tri trebaju  doći. Imamo i oko pet ili šest MI 8 – dodao je Lazanski. Kako je istaknuo, to je jaka helikopterska komponenta.

 Mi to ne nabavljamo za rat sa NATO-om, jer je to premali broj, ali je dovoljno da imamo preventivnu vojnu silu koja može  spriječiti bilo kakvu agresivnu akciju bilo koje susjedne države, jer ne znamo da li neka od država koje su susjedi mogu da preduzmu neku unilateralnu akciju – dodao je Lazanski.

Prema njegovim riječima, u domenu ratnog zrakoplovstva Srbija je jača od Hravstke bez obzira što oni nabavljaju 12 F-16.

– Mi imamo orlove i G4, to je lovačko bombarderska avijacija. Hrvati to nemaju – objasnio je Lazanski i dodao da projekat “1.500 plus” predstavlja takozvane snage za brze intervencije koje će činiti 1500 vojnika posebno opremljenih i obučenih na nivou Rusa i Amerikanaca.

Kako je istaknuo njihov broj bi poslije trebalo da bude povećan za još 1.500.

– Važno je što se ponovo počelo razmišljati o uvođenju vojnog roka koji je suspendiran. Samo tako Srbija može da stvara dobru ratnu rezervu, da ima i mirnodopsku vojsku. Najbolja opcija je kombinirani sistem-imati profesionalne vojnike i one na redovnom služenju vojnog roka – dodao je Lazanski.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare