Lavrov: „Turska nije ispunila ništa iz ugovora iz Sočija i Al-Nusre u Idlibu neće biti“

Jučer je ruski ministar vanjskih poslova u intervjuu za Rusku gazetu kritički govorio o akcijama turske vojske u Idlibu, što je prva poruka s najviše razine ruske vlasti Ankari na kritike turskog predsjednika Erdogana kako Rusija ne poštuje sporazume iz Sočija i da je to uzrok pogibije šest turskih vojnika u blizini Saraqiba, koje je tursko ministarstvo obrane tamo poslalo da spriječe ofenzivu sirijskih vladinih snaga protiv islamističkih terorističkih skupina u njihovom posljednjem i najvećem utočištu na sirijskom teritoriju.

Postoje informacije o rasporedu turskih trupa u zoni deeskalacije Idlib u Siriji i  ruska vojska prati situaciju, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusija poziva Tursku da strogo poštuje sporazume iz Sočija o Idlibu, postignute još u 2018. i 2019., dodao rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

“Postoje informacije o rasporedu turskih trupa u zoni Idlib, te o početku sukoba između njih i jedinica sirijske vojske. Naša vojska prati ovu situaciju. Prema našim informacijama, koje nam je već dostavilo Glavno zapovjedništvo, turska je vojska napredovala do određenih mjesta unutar zone deeskalacije Idlib, ali nam nije poslala upozorenje o tim pokretima, tako da nismo bili u mogućnosti obavijestiti sirijske vojnike da ih ne napadaju. Turska strana tvrdi kako će se Damask suočiti s odmazdom i sve je to jako tužno“, rekao je Lavrov za Rusku gazetu, prenosi logično.com

“Mi zahtijevamo strogu provedbu sporazuma iz Sočija o Idlibu iz 2018. i 2019. godine”, naglasio je ruski ministar vanjskih poslova i podsjetio Erdogana na detalje tih ugovora i što je sve Turska trebala učiniti, a od svega dogovorenog nije učinila apsolutno ništa.

Ministarstvo obrane Turske priopćilo je u ponedjeljak da je u granatiranju sirijske vojske u Idlibu ubijeno pet turskih vojnika i jedan civil. Potom j turski predsjednik rekao da je ubijeno pet vojnika i tri civila.

Erdogan se u utorak, vraćajući se iz Kijeva, obratio novinarima i rekao da Ankara ne namjerava napustiti svoje promatračke položaje u Idlibu i da će ih ojačati, ali ne namjerava pogoršati odnose s Moskvom.

U skladu sa sporazumom predstavnika Rusije, Irana i Turske, postignutim u svibnju 2017. na razgovorima u Astani, sada Nur-Sultanom, u Siriji su stvorene četiri zone deeskalacije. Teritorij tri te zone je 2018. godine došao pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u pokrajini Idlib i dijelovima susjednih pokrajina Latakija, Hama i Aleppo, još uvijek nije pod kontrolom vlade i vojske Bashara Al-Assada. Štoviše, većinu Idliba drže teroristi iz organizacije Al-Nusra Front, sirijskog ogranka Al-Qaede. U rujnu 2018. su se Rusija i Turska složile su se da će stvoriti demilitariziranu zonu u Idlibu, gdje postoji više od desetak različitih oružanih formacija. Međutim, turska nije uspjela uvjeriti teroriste da povuku teško oružje u unutrašnjost i da prekinu granatirati položaje sirijske vojske i naseljena područja, zbog čega su vladine snage pokrenule kampanju „Zora Idliba“ u kojoj su do sada oslobodile brojna područja, na jugu i jugoistoku terorističke enklave.

Lavrov je upozorio i da Turska na stotine militanata iz Sirije prebacuje u Libiji, kako bi na strani Muslimanskog bratstva  sudjelovali u borbama za Tripoli.

„Drugi aspekt se odnosi na rizike i prijetnje koje proizlaze iz zone deeskalacije Idlib su pokreti nekoliko stotina militanata, uključujući militante Al-Nusra fronta i koalicije Hayat Tahrir Al-Sham u Libiju, gdje sudjeluju u sukobima u toj zemlji”, rekao je Lavrov u intervjuu za Rusku gazetu.

Naglasio je “kako Rusija ne može sama riješiti taj problem, ali može postići bezuvjetnu, savjesnu i potpunu provedbu sporazumima koji postoje o Idlibu. Razgovaramo o tome s našim turskim partnerima”, rekao je ruski ministar.

Turska nije bila u stanju ispuniti nekoliko ključnih obveza za rješavanje problema oko sirijskog Idliba, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov .

“Nažalost, turska strana nije bila u stanju ispuniti nekoliko ključnih obveza koje su bile usmjerene sveobuhvatnom rješavanju problema Idliba. Prva je bila razdvojiti oružanu oporbu, koja surađuje s Turcima i spremna je za dijalog s vladom u političkom procesu, od terorista Al-Nusra Fronta i koalicije Hayat Tahrir Al-Sham”, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je naglasio da su obje ove organizacije uvrštene na popise terorističkih skupina i organizacija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, „stoga ni Al-Nusra, niti njihova nova inkarnacija u obliku”Hayat Tahrir Al-Shama nemaju što tražiti u Idlibu“

“Maksimum koji smo se dogovorili još 2019. godine je da se poštuje režim primirja. Ako ga poštuju svi, trebaju ga poštovati i oni. Ali čak ni nakon trećeg podsjećanja iz Rusije i Turske svima u Idlibu, razbojnici koje sam spomenuo nisu zaustavili svoje provokativne akcije. Samo dan prekjučer su u našoj bazi u Hmeymim dogodio još jedan pokušaj napada bespilotnim zrakoplovom. Suzbili smo ga sustavima protuzračne obrane u bazi. Osim toga, te bande provode redovita granatiranje sirijskih položaja i civilnih ciljeva izvan zone Idliba“, dodao je Lavrov.

Drugi razlog za ovakvu situaciju je što nije uspostavljena demilitarizirana zona širine 10 do 20 kilometara od linije kontakta zaraćenih strana u Idlibu. To smo podsjetili i naše turske partnere. I dalje ćemo nastojati provesti sve točke onih odluka koje su predsjednici Rusije i Turske dogovorili”, zaključio je Lavrov, iako je poruka turskom predsjedniku Erdoganu bila više nego jasna.

Osim toga, isto je u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom sinoć rekao i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se složio kako treba provesti „sve odredbe rusko-turskih dogovora o Idlibu“, a one nisu trenutno primirje, već pomicanje teškog oružja i njegova naknadna predaja turskoj vojsci, potom razdvajanje oporbe od terorista i uništenje potonjih.

Ako Turska pod raznim izgovorima misli iznuditi primirje, kako bi se terorističke snage oporavile i pregrupirale za buduće napade, čini se da to ovaj put neće uspjeti.

Sirijska vojska će pristati na sporazum s onim skupinama koje nisu na popisu terorističkih organizacija Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, a ostali, koji čine većinu naoružanih militanata u Idlibu, što god Turska tražila. morat će se ili predati ili će biti „eliminirani“.

TRENUTNA SITUACIJA NA FRONTU

Riječi ruskog ministra vanjskih poslova u manjoj ili većoj mjeri prati i kretanje vladinih snaga na terenu, gdje je jučer sirijska vojska oslobodila više od 50 naselja.

Turska u međuvremenu oko Saraqiba podigla nekoliko vojnih promatračkih punktova, ali to neće spriječiti vladine snage da oslobode grad. Zapravo, turska vojska neće učiniti ništa da spriječi vladine snage, ali će tamo biti u propagandne svrhe, kako bi Erdogan među islamističkim milicijama sačuvao imidž jakog vođe koji brine osvojim vojnicima, iz redovnih turskih oružanih snaga ili islamističkih terorističkih skupina koje se bore za interese Turske.

ERDOGAN „NAGLO MIJENJA MIŠLJENJE“

Ali turski predsjednik, nakon sinoćnjeg razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, naglo mijenja mišljenje i izjavljuje kako se Turska neće boriti s Rusijom zbog sirijskog Idliba.

Nedavne izjave turskih vlasti da bi turska vojska mogla početi koristiti silu u Idlibu i protiv sirijske i protiv ruske vojske  potpuno su demantirane nakon oštrog dijaloga Moskve i Ankare.

Prema Recepu Tayyipu Erdoganu, Turska ne želi ulaziti u sukob s Rusijom zbog Idliba i ne želi nikakve komplikacije u odnosima s ovom zemljom.

“Ne moramo u ovoj fazi ulaziti u sukob ili ozbiljnu kontradikciju s Rusijom. Oni i mi imamo strateške projekte, poput Turskog toka i NE Akkuyu. Nema sumnje da nećemo napustiti sustav protuzračne obrane S-400. Svatko tko reagira s bijesom samo će sebi napraviti štetu. Sjedimo i raspravljamo o svemu”, kazao je turski predsjednik.

Stručnjaci kažu da je Erdoganov pokušaj svađe s Rusijom mogao biti vrlo bolan, jer će sve pogodnosti koje Turska trenutno uživa u Siriji i zbog suradnje s Rusijom biti ukinute.

Ako za to postoji velika želja, Rusija i Sirija lako mogu blokirati pristup turskoj vojsci Siriji, koja tamo ima puno kontrolnih punktova. To će ozbiljno ugroziti autoritet Erdogana, čiji je rejting danas relativno nizak. Osim toga, Turska na ovaj problem gleda i zbog najmanje 200 do 300 tisuća izbjeglica koji se iz Idliba kreću oprema turskoj granici. Sve ovo su problem koje Erdogan može riješiti samo provedbom sporazuma iz Sočija i aktivnom suradnjom u uništavanju  sirijske Al-Qaede i koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, što se obvezao učiniti. Što će turski vođa odlučiti, teško je reći. No, sigurno je da se kampanja „Zora Idliba“ nastavlja, i to uz zeleno svjetlo Moskve.

FOTO: Trenutna situacija u području Maarat Al-Numana i Saraqiba

Maarat Al-Numana i Saraqib

 

RG / RIA Novosti