LAVROV: Rezolucija je apsolutno antisrpska, zakomplicirat će situaciju na Balkanu

sergej-lavrovSANKT PETERBURG – Predložena Rezolucija o Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) zakomplikovaće situaciju na Balkanu i ona je apsolutno antisrpska, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Razgovarali smo o situaciji u Vijeću sigurnosti gdje se vrše pokušaji da se progura rezolucija tempirana za 20-togodišnjicu događaja u Srebrenici. Rezolucija je apsolutno antisrpska”, rekao je Lavrov.

Poslije sastanka s predsjednikom Republike Srpske Milorad Dodik na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu, Lavrov je naveo da je “ton (duh) rezolucije apsolutno antisrpski”.

“Ona tumači događaje na krajnje pogrešan način, čak i sa pravnog stanovišta. Ovi događaji su dati na procjenu Vijeću sigurnosti UN”, rekao je Lavrov.

Lavrov vjeruje da Rezolucija može izazvati nova međuetnička trvenja na Balkanu s obzirom na val nacionalističkih raspoloženja koja su primjećena u tom dijelu Europe, javila je ruska novinska agencija Tass.

“Dobra je prilika za mene da razmijenimo mišljenja o situacija u Bosni i Hercegovini i na Balkanu uopće, uzimajući u obzir jasan val etničkog nacionalizma koji smo uočili na terorističkim događanjima u Zvorniku i nedavno u Makedoniji”, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim riječima “u tom kontekstu svakako će, dosljedno, nastaviti s linijom očuvanje temeljnih načela Daytonskog sporazuma”.

I Dodik je, sa svoje strane, skrenuo pozornost na alarmantno stanje uzrokovano od Islamske države koja u svojim redovima ima oko 380 ljudi iz BiH.

“To svjedoči o prijetnji po sve nas”, upozorio je Dodik, navodi Tass.

Dodik: Prijedlog rezolucije nije usuglašen među članicama Vijeća Bezbjednost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da prijedlog rezolucije o Srebrenici nije usuglašen unutar članica Vijeća sigurnosti UN.

“Prijedlog ovakav kakav je dostavljen nije usuglašen i to sam danas čuo od ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Taj prijedlog je unilateralan i neprihvatljiv i, u suštini, zloupotrebljava neke ranije dogovore unutar Vijeća sigurnosti da se minutom šutnje oda počast svim žrtvama ratova u BiH i regiji “, rekao je predsjednik Srpskog nakon sastanka sa Lavrovim u Sankt Peterburgu.

Dodik je rekao da je ova rezolucija došla iznenada, jer je raniji dogovor bio samo odati počast svim žrtvama minutom šutnje, a ne rezolucijama.

“Prijedlog rezolucije je nedopustiv i samo pravi raskol u BiH. Njegovo usvajanje dovelo bi do još veće osionosti i neopravdanog pritiska na Srbiju i Republiku Srpsku i mi to moramo obace. Mene raduje činjenica da smo svi – kako vlast u Republici Srpskoj tako i predstavnici Srpska na razini BiH, jedinstveni u tom stavu i mi ćemo morati do kraja da to iznesemo da bi naš stav bio vidljiv “, istaknuo je predsjednik Srpskog.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je predložena rezolucija o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN apsolutno antisrpska i da će zakomplicirati situaciju na Balkanu.

Lavrov vjeruje da rezolucija može izazvati nova međuetnička trvenja na Balkanu s obzirom na val nacionalističkih raspoloženja koja su primijećena u tom dijelu Europe.

“Ako želimo da izliječimo rane koje je nanio rat od 1992. do 1995. godine onda je apsolutno neophodno da poštujemo sjećanja na sve žrtve ovoga rata bez obzira na etničku pripadnost”, rekao je Lavrov novinarima nakon sastanka s predsjednikom Srpskog.

On je naglasio da se mora uzeti u obzir i 20 godina od Dejtona i neophodnost sveopćeg pomirenja, zajedničke suradnje i očuvanja mira. “Stoga, moram naglasiti, da će Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma raditi na tome i to promovirati”, poručio je Lavrov.