Published On: Uto, pro 21st, 2021

LAVROV PITAO TURKOVIĆKU ZAŠTO SE NE ZALAŽE ZA SUVERENU i SNAŽNU BIH BEZ OHR-a: Naravno da mu nije znala dati odgovor

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istaknuo je,  danas u Sočiju, nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, koja putem majorizacije nadzire 2/3 BIH diplomacije, bošnjačku kvotu, te otetu hrvatsku kvotu, kako je BiH održiva zemlja te da su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar zemlje.

On je podcrtao da je Rusija podržava odlazak OHR-a iz BiH te se prisjetio vremena kada je bio veleposlanik u UN-u.

Kazao je, tada je BiH primljena u Vijeće sigurnosti, a sada dvadesetak godina poslije je i dalje protektorat, javlja N1.

“Podsjetili smo se kada sam bio veleposlanik u UN, tada je BiH bila nestalna članica UN, 20 godina kasnije, i dalje postoji vanjski protektorat u BiH u vidu takozvanog ureda visokog predstavnika”, rekao je Lavrov.

Vijeće za implementaciju mira još 2005. godine je donio odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika, postojali su određeni uvjeti, rekao je Lavrov.

“Sadašnji visoki predstavnik za nas nije legitiman, nema konsenzusa od konstitutivnih naroda. Nema podršku Vijeća sigurnosti UN, nema suglasnosti u PIC-u”, rekao je Lavrov.

Stav Rusije je, naglasio je Lavrov, da se o principijelan pitanja moraju biti riješena od naroda u BiH, u skladu s Ustavom. Ovaj scenarij podržat će Ruska Federacija, zaključio je Lavrov.

Lavrov je u obraćanju medijima sastanak ocijenio kao konstruktivan i sadržajan, te je podsjetio kako se susret događa pet dana pred obilježavanje 25. godišnjice diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

On je kazao kako Rusija potvrđuje svoju podršku provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji osigurava nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH, te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i široke ovlasti dva entiteta.

“Bosna i Hercegovina je održiva zemlja i treba biti u skladu s Daytonskim sporazumom i njegovim principima, te su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar nje”, podvukao je Lavrov obraćajući se na pres konferenciji nakon sastanka.

On je također naglasio kako je Rusija spremna dati podršku dijalogu na regionalnom nivou.

Kazao je kako su tijekom sastanka pozdravili suradnju u svim sferama, politički dijalog, kao i međuparlamentarne, međuregionalne veze i partnerske odnose.

Lavrov je pozdravio i kako je rekao, bitnu odluku vlasti BiH da na zahtjev Rusije odobre otvaranje Ured Ruske ambasade u Banjaluci.

Istaknuo je kao izuzetno važne ekonomske i trgovinske veze između Rusije i BiH, dodavši kako je Rusija jedan od najvećih trgovinskih i investicijskih partnera BiH. Podsjetio je kako je nakon pada trgovinske razmjene prošle godine razmjena ove godine porasla za više od 80 posto.

Također je podsjetio i na sastanke predstavnika obje zemlje iz listopada, dodavši kako se danas razgovaralo o daljnjim projektima putem operatera kao što su Gazprom, Zarubezhneft i Sberbank.

Lavrov je također izrazio zahvalnost za pojačan interes među bh. građanima za rusku kulturu i jezik te najavio povećanje kvote za bh. studente na ruskim univerzitetima.

Izrazio je i zadovoljstvo oko dobre suradnje dvije zemlje na terenu UN-a, OSCE-a i Vijeća Europe.

Ministrica poslova BiH Bisera Turković čestitala je godišnjicu 25 godina diplomatskih odnosa dviju zemalja i napomenula da je Rusija 1992. godine priznala BiH.

“Rusija se nalazi na listi najvećih ulagača u BiH i važan je energetski partner BiH. Bh. tržište je u odnosu na rusko izuzetno malo pa je zbog toga veliki deficit u trgovinskoj razmjeni na našoj strani. Nadamo se da ćemo pronaći način da povećamo izvoz iz BiH u Rusiju”, kazala je Turković.

“Očekujemo da će se, uz dobru volju Rusije, iduće godine organizirati izložba Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Vi znate da taj dokument napisan prije 832 godine potvrđuje višestoljetni kontinuitet državnosti naše zemlje”, dodala je.

“Kada je riječ o situaciji u BiH današnji susret dolazi u važnom trenutku za BiH i cijelu regiju”, rekla je Turković te dodala kako je upoznala Lavrova o svom viđenju situacije.

“Svi naši građani su sve više zabrinuti i uplašeni posebno nakon usvojenih zaključaka NSRS. Realizacija zaključaka može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost naše zemlje ali i regije i narušiti progres koji smo napravili u posljednjih 26 godina. Moj stav je da se sva pitanja i problemi moraju rješavati u institucijama BiH, a nikako jednostranim potezima. Razgovarali smo o statusu OHR-a. Ruska strana se zalaže za zatvaranje OHR-a, kako bi BiH mogla preuzeti sve normalne obaveze i biti kao ostale zemlje. S druge strane imamo mišljenje da je prisustvo OHR-a neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna. Sigurna sam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti oba viđenja”, kazala je ona.

Istakla je kako Ruska Federacija, kao što je i danas potvrđeno, stoji čvrsto na stanovištima Daytona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

“Uvjerena sam da samo na istini i pravdi i otvorenim odnosima možemo graditi bolje odnose u BiH. Sigurna sam da će Ruska Federacije kao i svi ostali poštivati demokratsku volju građana, institucije i budućnost koju kroz te institucije odaberemo. Produbljivanje etničkih podjela nije put ka stabilnosti i miru nigdje u svijetu pa tako ni na zapadnom Balkanu. Razgovore i dijaloge o reformama moramo vratiti u institucije BiH, to je ono što podržava većina građana BiH i to je put koji moramo izabrati”, rekla je Turković.

Zahvalivši ministru Lavrovu na gostoprimstvu, ocijenila je razgovore krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u regiji i BiH./HMS/

guest
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
7 mjeseci prije

Glavni razlog zašto je Mamutica išla kmečati, što pojas Gaze ima plina za još 15 dana a onda će se ložiti pored papuča i tena i talibanske brade i dimije od bula.

rinaka
rinaka
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
7 mjeseci prije

bogami prijatelju ne znam gdje će tebe i vas ta mržnja odvesti, ali hajde da vidimo

Kresimir !
Kresimir !
Šta ti kažeš na ovo?  rinaka
7 mjeseci prije

Je bo je muha med u su pak !!!

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !
7 mjeseci prije

Još nisi popio PRALJKOVACU SMIRI se

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  rinaka
7 mjeseci prije

Vi bošnjaci ste najveći uzroci ove mržnje a ti pitaš gdje će nas odvesti
A gdje je vas odvela kad ste umjesto nas birali komšića za hrvadskog predstavnik
Gdje je ta mržnja vas odvela eto mi se pitamo

Bošnjak
Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 mjeseci prije

Jeb vam mater

Ne bosnak
Ne bosnak
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
7 mjeseci prije

ija teb isto

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
7 mjeseci prije

I mi tebi na kvadrat

miloklizom u baHlinkursku gamad isilovkoteroristic
miloklizom u baHlinkursku gamad isilovkoteroristic
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
7 mjeseci prije

Sve zabradjene i umotane hamse,pleme ti hebem isilovsko od onda kad prodadoste vjeru za veceru do danas,sad pa i ubuduce,sa sve daidjinicama i amidjinicama,gnjido usmrdjela lojva

Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

nije mi jasno sto turci imaju su kulin banon

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 mjeseci prije

Povelja pripada onima kojima je uručena, tj. Dubrovčanima, iz čijeg je arhiva ista prije 150 godina ukradena i odnesena u Rusiju. Ona na nikoji način ne pripada BiH a pogotovo tzv. bošnjacima koji su nusprodukt turske okupacije.

ZumbulijadaTurish
ZumbulijadaTurish
7 mjeseci prije

Imala bi ona kudikamo radikalnije mišljenje – da nije potrebe za plinom. Danas je prvi dan zime.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  ZumbulijadaTurish
7 mjeseci prije

Sberbank..gaz…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
7 mjeseci prije

Šaćire znači probudio si se Sad znači opet ide glupiranje po portalima.Ali nema veze ,evo posto si i simpatičan..
Koliko provodiš na poskok infu postao si ko domaći ovdje.Tačno nam nedostaješ kad nekomentarišeš

Bošnjak
Bošnjak
7 mjeseci prije

Samo islamska BiH nevjernike treba samo pod šerijatske zakone

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
7 mjeseci prije

Sanjao sam da u bliskoj budućnosti u BiH neće biti islama ni muslimana. Da će vam se desiti isto što se desilo muslimanima u Španjolskoj, Mađarskoj, Slavoniji, Lici, Dalmaciji… Moj me sam nikada nije iznevjerio.