Published On: Sri, tra 28th, 2021

LAVROV: Odnosi Rusije i SAD gori sada nego za vrijeme Hladnog rata

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov ocijenio je da su odnosi Rusije i SAD sada gori nego za vrijeme Hladnog rata zbog nedostatka uzajamnog poštovanja.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna normalizirati odnose s Washingtonom, ali da SAD trebaju prestati ponašati se kao „suveren“ dok prikupljaju svoje saveznike protiv Rusije i Kine.

Ako SAD odbace dijalog uz uzajamno poštovanje na osnovu ravnoteže interesa, „živjet ćemo u uvjetima Hladnog rata ili gore“, rekao je Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju.

On je naveo da su za vrijeme Hladnog rata tenzije bile visoke i da su često izbijale riskantne situacije, ali da je tada postojalo i uzajamno poštovanje, a da mu se čini da „sada postoji deficit toga“.

Ranije ovog mjeseca administracija predsjednika SAD Josepha Bidena uvela je sankcije Rusiji, optuživši je za miješanje u američke predsjedničke izbore 2020. i umiješanost u hakiranje američkih saveznih agencija, što je Moskva negirala.

SAD su naredile protjerivanje deset ruskih diplomata, sankcije su uvedene protiv desetina kompanija i pojedinaca i uvedena su nova ograničenja za rusko pozajmljivanje novca. Dok je naređivao sankcije Biden je također pozvao na smirivanje tenzija i ostavio otvorena vrata za suradnju s Rusijom u nekim oblastima.

Rusija je brzo uzvratila protjerivanjem deset američkih diplomata, stavljanjem na crnu listu osam sadašnjih i bivših američkih dužnosnika i pooštravanjem uvjeta za djelovanje američkog veleposlanstva.

U okviru restrikcija Rusija je najavila zabranu američkom veleposlanstvu i konzulatu da zapošljavaju ruske državljane ili državljane trećih zemalja. Slične zabrane će biti primijenjene na druge države koje su okarakterizirane kao „neprijateljske“.

Lavrov je danas rekao da će popis tih zemalja uskoro biti objavljen kako bi se ta odluka i ozvaničila.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da Moskva ima pozitivan stav prema prijedlogu Bidena o održavanju summita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali je dodao da Rusija još treba analizirati sve aspekte te inicijative.

Rekao je da će nazočiti sastanku ministara vanjskih poslova arktičkih zemalja na Islandu idućeg mjeseca i da je spreman susresti se s državnim tajnikom SAD Antonyjem Blinkenom ako se on pridruži skupu./Beta/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>