Published On: Uto, sij. 23rd, 2018

LAVROV: „BiH ne bi izdržala Dayton 2“

Kod atlanskih saveznika raste zabrinutost zbog ruskog angažmana na Balkanu: Rusi se pravdaju, Amerikanci optužuju. Šta o tome za DW kaže šef ruske diplomacije Lavrov a što američki analitičar Serwer.

“Ne krive nas samo za Balkan, već i za uplitanje u Meksiko, a ja vjerujem i još ponegdje”, ironično je odgovorio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov na pitanje DW da prokomentira američke optužbe oko ruske uloge u jugoistočnoj Europi.

Objašnjavajući koja je konkretno uloga Moskve na Balkanu, Lavrov je na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih nacija rekao da su balkanske države „tradicionalni i bliski prijatelji” Rusije, jer, kako je naglasio, neke od njih s Rusima dijele i istu religiju.

„Ja ne vidim nijednu drugu ulogu”, rekao je šef ruske diplomacije.

Obrazlažući šta bi trebalo preduzeti na Balkanu i u BiH, Sergey Lavrov na upit dopisnika DW iz New Yorka kaže:

„Potrebno je da na Balkanu surađujemo, kao što smo sarađivali kada je dogovoren Daytonski sporazum (1995), koji je još uvek temelj za Bosnu i Hercegovinu. Ima još mnogo primjera gdje smo zajedno s našim zapadnim kolegama i drugim zemljama – uključujući i Tursku – surađivali kako bismo normalizirali situaciju u tom ili nekom drugom dijelu Balkana”.

Odgovarajući na pitanje DW što misli o ideji da se organizira „Dejton 2″, kao što to predlaže američki kongresmen Mike Turner iz Dayona u Ohiju, koji je od State Departmenta već zatražio da organizira novu konferenciju o BiH pod tim imenom, Lavrov je izrazio nedoumicu, ali i ruske uvjete za to:

“Prvo je nužno da saznamo što je on mislio s tim. Nisam ništa čuo o tome. Ali ako bi tako trebalo da ponovo pišemo (novi) ‘Dayton’ – onda smo mi protiv toga. Vjerujem da BiH ne bi izdržala takav izazov, jer bismo tako iznova počeli da razbijamo njenu državnost”.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer