Published On: Sri, lis 18th, 2017

LAVIĆ PONOVO FANTAZIRA: Bosna i Hercegovina je država- nacija, bosanska nacija

Poznati bošnjački unitarist, predsjednik bošnjačkog kulturnog društva “Preporod” i  profesor na sarajevskom Fakultetu političkih znanosti Senadin Lavić večeras je održao predavanje o temi „Bosanska nacija, etnička pluralnost i opći interes države” u Znanstveno-istraživačkom institutu „Ibn Sina” u Sarajevu.

Govorio je o pravno političkoj distinkciji između dva ključna termina u suvremenim političkim sustavima, a to su pojmovi, narod i nacija, prenosi Fena.

Lavić kaže kako je kod nas uobičajeno da se u javnoj praksi govora, ili u svakodnevnom govoru, ti pojmovi izjednačavaju, a njihovo značenje, njihovo semantičko polje, time poništava.

– Pojam narod, predstavlja kulturno-historijsku, psihološku kategoriju koja nastaje u dugom vremenskom periodu. Koncept, ili pojam nacije treba razumjeti kao pravno-političku kategoriju i vezati je za sve građane ili državljane jedne države – naglasio je Lavić.

Veli da danas  u svijetu, u antropološkom smislu, ima više od sedam tisuća naroda, te više od 190 nacija koje žive na planeti Zemlji.

Da bi se razumjelo da BiH kao međunarodno priznata država, kao članica Ujedinjenih nacija, kaže Lavić, jeste država nacija, „BiH pripada sustavu organizaciji UN-a, nacijama, a ne grupama, a to ovdje zanemariti, znači zanemariti BiH kao državu“.

Lavić smatra da je u BiH napravljen presedan, narodi oponašaju nacije.

– Nama je u interesu da obnovimo misao, znanje, o BiH kao državi naciji, koja je priznata u svijetu kao državno-pravni subjekt i koja ima suverenitet – kazao je Lavić i istaknuo da je jako važno razlikovati koncepte ili pojmove, narod i nacija, da bi se očuvao identitet BiH, bosanske nacije.

On pojašnjava da su danas sve države nacije, njemačka nacija, turska, francuska, austrijska, nizozemska nacija, multietničke su, s više naroda unutar sebe, ali su u internacionalnom smislu priznate kao nacije, te sukladno tome, naglasio je „BiH je država nacija“.

– Važno je razlikovati dva koncepta, narod i nacija, da bi se očuvao identitet bosanske nacije ili države, koji je danas diskutabilan i gotovo zanemaren – zaključio je Lavić.

Ozbiljni znanstvenici na ova Lavićeva fantaziranja imaju jednostavan odgovor: BiH je i po Ustavu država tri naroda, koji su se ostvarili kao nacije time što su stvorili vlastitu državu Bosnu i Hercegovinu. Bosanska nacija je kategorija koja postoji samo u Lavićevoj i glavama bošnjačkih unitarista./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x