Published On: Uto, ožu 29th, 2022

Lavić: Možemo napraviti fantastičan prijedlog izbornog zakona, treba uključiti Schmidta i EU da prođe unatoč opstrukcijama

“U većini procesa koji se događaju u BiH je dvostruki način razumijevanja. U jednom procesu kakav je proces pridruživanja euroatlantskim integracijama mi bi trebali mnogo više raditi, mnogo više bi trebali zakonskih akata donijeti, morali bi pokazati EU da imamo stvarnu želju, rekao je profesor Senadin Lavić, član Predsjedništva Demokratske fronte.

Kaže kako se sa “strane pokazuje da pojedine političke stranke rade dvojno knjigovodstvo i vrlo licemjerno”.

“Javno pričaju jedno, a ovamo na tajnim sastancima hoće napraviti teritorij koja će imati zakonsku, izvršnu i sudsku vlast i koji će jednog dana odcijepiti od BiH. Ne možete na taj način graditi budućnost države BiH. Da, postoji stravična realna politika u kojoj živimo. Odnosi koji su iznad nas, koji nas prignječuju, koče, ali u svemu tome mi moramo naći svoju liniju, svoj put”, poručio je Lavić. “

Smatra da postoji kvalitetna politička struktura u nekoliko stranaka koja može napraviti fantastičan prijedlog izmjena Izbornog zakona, prenosi federalna.ba.

“I onda uključiti visokog predstavnika i EU da taj Izborni zakon prođe, bez obzira na to što će biti opstrukcija. Mi trebamo jedni prema drugima malo više povjerenja razviti, početi pričati o bosanskom suverenitetu u sklopu EU. Taj put koji nas čeka može trajati još 15, 20 godina, ali ne vjerujem i ne vidim da mi puno radimo da na taj put ozbiljno kročimo i njime idemo. I to Europljani vide, znaju. I onda je nastala jedna stravična situacija u BiH da se i oni poigravaju s nama. Očito je da će razgovori oko Izbornog zakona propasti, da ćemo po važećem zakonu imati izbore i treba sjesti i razmisliti što da se radi u ovoj zemlji, koji su to naši interesi i strateški ciljevi ove zemlje i tko će ih provesti. Očigledno je da su antibosanske snage ušle toliko u sustav i polako ga iznutra lome. Dio po dio. ministarstva, institucije, agencije, diplomaciju i pretvaraju BiH u nefunkcionalnu i državu u teškom stanju iz kojeg će se morati tražiti izlaz”, kazao je Lavić.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
36 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Loš đak

Svaka čast Laviću,dobra analiza.Mada ne treba biti intelektualac da se vide namjere nekih stranaka.Nekada bilo umotano,a sada providno I za one sa 4 razreda os.škole.

Anonimac

Ovaj zajedno sa onim Kurcesajicem je najveci islamista sto zivi u bih

Loš đak

Ko za vas nije islamista? Ako je u SDA onda je 100%,a u SDP-u,Df-u I ostalim;prikriveni islamisti! To je samo izgovor za vaše djelovanje,da kažete uglas:nećemo da živimo u kalifatu! Iako dobro znate da takvih težnji nema,I da zakone usklađujemo po preporukama EU.

Hrvoje Vukcic

Zasto nije dostupna svinjetina u Sarajevu

Loš đak

Nije u svim prodavnicama,ali dostupna je,nije zabranjena.

Thomson

Vi se zalazete za gradjansku drzavu a u pola Sarajeva nema svinjetine niti se more piva popit kako je to gradjanski

Loš đak

Imaš svinjetine u Konzumu,Merkatoru,Bingu,možda još negdje.Pive na sve strane,u svim kafićima,skoro svim hotelima,motelima,restoranima.Samo nema u slastičarnama,buregdžinicama,starim kafanama.

Anonimac

ko to kaže, a istočno sarajevo?

Thomson

U Sarajevu źivi više Arapa nego Hrvata (računam I Komšiće)

Loš đak

Važno je da nisu istjerani.Arapi nisu stalni stanovnici,takvih je vrlo malo.Dolazi dosta njihovih turista pa se stječe dojam da ih ima puno.Otiđi zimi u Sarajevo,nećeš ih puno sresti.

Diplomat-nesudjeni

Istjerano je 3/4 Hrvata i 9/10 Srba
zasto postrojba HVOa koja je branila sarajevo nema spomen obiljezje u Sarajevu?zaso se Hrvatima koji su izgubili zivot braneci sarajevo ne oda pocast od “gradjana” sarajeva

1 year ago zadnji put uredio Diplomat-nesudjeni
Loš đak

Dijelovi Sarajeva koje su Srbi držali u ratu,Dejtonskim sporazumom su pripali Federaciji.Ta pidručja Srbi masovno napuștaju I sele RS.Oni to nazivaju egzodusom.Hrvate niko nije tjerao,neki otišlu za vrijeme rata,neki poslije mijenjajući ili prodajući kuće ili stanove.

Odin

Nisu istjerani al su sami otišli kad za njih nema posla, pogotovo u državnim firmama,,

Loš đak

Nažalost tako je I u ostalim gradovima.Gdje je god manjina njima je teže naći posao,osim da pokrenu nešto privatno.Ali odlaze ljudi I iz sredina gdje su njihovi na vlasti.

Odin

Ni Tuzla više nema ni g od geađanska, gdje god ste u manjini tu bi građansku a kad ste većina uhhh bolje da ne kažeem, mislićeš da te mrzim,,

Anonimac

Iako dobro znate da takvih težnji nema,I da zakone usklađujemo po preporukama EU. – – – ma kako ba, pa kad ste se ispisali iz muslimanećeg bratstva, šta oni kažu, kako to, ma nemere bit?! aaaaaaaaaa, takija , takiju mi valjaš,… ko te ne zna još bi te i platio!

Krešimir ...

Koje si ti osune,ćeno govedo !!

Anonimac

u pravu si, sigurno si mislio na stranku sda+reis!

1 year ago zadnji put uredio Anonimac
VIVEKANDA

KAKVA PROFESORE MINISTARSTVA. TO SU LEGLA SLJAMA SELJACKOG S KUPLJENIM DIPLOMAMA I ANIMIR DAMA POJEDINIH MINISTARA KOJI NI JEDAN EVROPSKI AKT NE ZNAJU POKRITI DOMACIM ZAKONIMA I PODZAKONSKIM AKTIMA. KAKO BI I ZNALI PA ONI NE ZNAJU ENGLESKI NI NA GOOGLE TRANSLATE A KAMOLI ONAKO, NORMALNO. SLJAM.

Ritter

Šta ovaj sandžaklija, koji k.r.c ima pričati o bosanskom suverenitetu. Hoće li itko ikad pokušati ispitati bejha državljanstva ovih migranata (Hadžifejzović, Cikotić, Reković, Lavić, Pećanin, Ganić, i mase drugih islamista uvezenih iz Sandžaka. Sebija se udala za Bosanca pa ima pravo na bejha papire.

Šaćir soros

Oni su dio BOSNE…sandžak otet Bosni na berlinskom kongresu…pa u nazivu Bosni dodat i naziv Vojvodina..njemački herzegowina…a ti si migrant kmet iz osmanlijskog vakta

Ritter

E tako ti je kad 93. izmisliš nekakvu naciju moraš još fabricirati i nekakvu istoriju.

Loš đak

Nije izmišljena,samo joj je vraćeno staro ime.

Hrvoje Vukcic

takvo nije nikad bilo

Loš đak

Bilo je Bošnjani, za sve stanovnike Bosne.Kasnije,uticaji religije I,susjednih država I postadošmo tri naroda.

Odin

Nekada lijepo zboriš,, nisi ko šaćir i ostala bagra sa klixa,,

Loš đak

Nastojim da budem objektivan,a ne navijački nastupati.

Anonimac

Kasnije,uticaji religije I, susjednih država I postadošmo tri naroda. >>>> od kad turska posta susjedna država?! jesu oni po nečijem pozivu “došli” u bosnu?! kakvu bosnu su uništili i svu, koliko toliko, misleću elitu al baš bukvalno poklali? hmmm, KATOLIČKU BOSNU koju je bio vatikan prethodno priznao i koja se bila definitivno opredjelila za katoličanstvo (ondašnju “euroatlansku integraciju”) “menščinise!”. al turčin slaga, prevari, izvadi sablju i svoj vladajućoj vlasteli, od najvišeg do najnižeg, dakle, tim katolicima poodsjeca glave! ko je onda ostao? nepismena raja, obezglavljena i gladna,…. da se proda za koru kruha. tako je to genocidni turčin radio, ne samo u bosnici, nego svugdje!

Anonimac

samo joj je vraćeno “staro ime” koje im je dao mađar kalaj.

Krešimir ...

Dzaba kreče jarane ,za evropu su bos.musli,mani ,a za nas prodate POTU,RICE i tako će ostati.!!!

Thomson

I Turci su Bosnu oteli Hrvatima I ostavili kukolj ali ima ljeka-otrova a za svaki kukolj pa I Turski

1 year ago zadnji put uredio Thomson
Anonimac

sandžak NE POSTOJI! to je, naravno, STARA RAŠKA OBLAST. genocidne osmanlije su to zvale “sandžak”. moramo se rješavati smeća koje je ostalo iza turskih genocidaša! tzv. bosna nikad do dolaska genocidnih islamista nije ništa imala sa starom raškom oblasti, nije prelazila drinu, pa sami se kunete u drinu kao granicu bosne, hehehe… de, ne lupetajte da vas ne moram disciplinirati!

matrix

Cim si ti u DF, odmah si za qurac. Jos si i pravi mudzahedin. Fuj. I neko ti je dao da se zoves profesor….jadno….

Anonimac

dao mu ivo komšić- kuruuuuuuuuuzni.

Thomson

Laviću put u EU vodi preko Herceg Bosne,Zagreba pa dalje zato ne lupetaj

Zoran

Koja sisologija kod bosnja.