Published On: Pon, sij 12th, 2015

LASIĆ: U ozbijnim zemljama vanjska politika ne mijenja se od predsjednika do predsjednika

Komentirajući pobjedu Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima u RH te koliko će njezin izbor utjecati na položaj Hrvata u BiH, prof. dr. Mile Lasić, profesor europskih integracija i međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Mostaru smatra kako se njezinim izborom ne mogu očekivati nikakve bitnije promjene od strane hrvatske politike u odnosu prema Hrvatima u BiH.

– Dakako, riječ je o posve nerealnim očekivanjima onih koji misle da će sada doći do neke bitne promjene koju će Kitarović zahtijevati – kazao je prof. Lasić, ustvrdivši kako od toga nema ništa te da je potrebno podržati proces ustavnih promjena u BiH i zalagati se za jednakopravnost unutar Federacije, odnosno cijele zemlje, čime će se, po njegovom mišljenju, rješavati hrvatsko, bošnjačko, srpsko i uopće bh. pitanje.

– U ozbiljnim se zemljama vanjska politika ne razlikuje od danas do sutra i u ovisnosti od toga je li, uvjetno kazano, crveni ili crni dolaze na vlast, nego od strategije koja postoji – kazao je prof. Lasić, naglasivši kako želi vjerovati da već nekoliko godina, od vlade gospođe Jadranke Kosor ili bivšeg predsjednika Ive Josipovića u paketu, postoji jedan pristup koji govori o tomu da treba zahtijevati da se bh. Hrvati u njihovoj domovini BiH izbore za status jednakopravnosti i ništa manje i ništa više.

– Ta jedna principijelna pozicija je zaista bila novina u odnosu na ranije politike, bilo ‘tuđmanovske ili mesićevske provenijencije’ i ona je nešto što je realno očekivati i od Kolinde Grabar Kitarović.

Na pitanje misli li da će izbor Grabar Kitarović utjecati i na parlamentarne izbore u RH, odnosno hoće li doći do promjene vlasti u toj državi, Lasić je kazao kako se Milanovićeva vlada svojim brojnim potezima, zapravo pokazala i kao uteg u izbornoj kampanji Ive Josipovića, za kojeg bi bilo najbolje da se uspio distancirati od Vlade.

– On to prosto nije mogao jer dolazi iz tog miljea, dakle u tome smislu bit će ovo period vrlo mučne kohabitacije – naglašava prof. Lasić, koji smatra kako neće doći do prijevremenih izbora u RH, no da će se do tada Banski dvori – Pantovčak mučiti jedni s drugima.

Prof. Lasić je zadovoljan i što glasovi bh. Hrvata nisu odlučili o rezultatu predsjedničkih izbora RH.

– Vrlo sam miran i zadovoljan s time da nisu glasovi bh. Hrvata odlučili o rezultatu izbora. Odlučili su građani s adresom u Hrvatskoj. Što se mene tiče ja u potpunosti dijelim mišljenje s nekim građanima RH da treba napraviti promjene i da se za predsjednika RH glasuje tako da se prvo plaćaju porezi pa se potom glasuje. No, dok je zakon kakav jest i dok omogućuje ovakvu vrstu manifestacije dobro je da ne bude zle krvi i da se ne može kazati da su bh. Hrvati ili bh. državljani s hrvatskom putovnicom odlučili hrvatske izbore – istaknuo je sveučilišni profesor europskih integracija i međunarodnih odnosa, za Agenciju Fena.

– Hrvati su odlučili kako su odlučili, a koliko to nije zapravo u njihovom interesu ili jeste vidjet ćemo uskoro. Trenutno postoji potreba za dodatnom tzv. retrospektivnom europeizacijom javnih politika u Hrvatskoj i ja nisam siguran da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović i stranke koja stoji iza nje vjetar u leđa tim promjenama, dapače, mogli bi doživjeti i obrnute procese – zaključio je prof. Lasić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare