Lasić na suđenju u Münchenu citirao Dolanca: ‘Osramotili smo se s onim djetetom u Italiji, a sad ovo’

Ubijeni Stjepan Đureković nije bio zanimljiv saveznoj Službi državne sigurnosti (SDS) jer je “djelovao politički a ne teroristički”, ustvrdio je u utorak, na suđenju protiv bivših djelatnika komunističkih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču na Višem zemaljskom sudu u Münchenu, bivši djelatnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti Ivan Lasić, koji je odgovarajući na izravno pitanje suda kazao kako mu nisu poznati počinitelji Đurekovićeva ubojstva.

Lasić je, na početku drugog djela svjedočenja videovezom iz Tužiteljstva kantona Mostar, govorio o svojim saznanjima o ubojstvu Stjepana Đurekovića.

“Za Đurekovića sam saznao i prije nego što sam došao u Beograd. Pričalo se da je on otišao zbog kriminalnih aktivnosti, ali od vojnih obavještajaca se moglo čuti da je Đureković otkrivao tajna skladišta goriva”, rekao je Lasić.

“On u saveznom SDS-u nije budio zanimanje, jer je djelovao politički, ali ne teroristički. Ja nikad nisam imao informacije koje bi njega direktno povezale s terorizmom”, rekao je Lsić.

“On je bio emigraciji zanimljiv samo zbog novca, koliko je meni poznato”, rekao je Lasić.

O tomu kako je saznao za ubojstvo Đurekovića, Lasić je odgovorio da je vijest o tomu saznao od Sretena Aleksića iz SUP-a.

„Dvadesetidevetog srpnja 1983. ujutro prišao mi je Aleksić iz Sekretarijata unutarnjih poslova i rekao : ‘Jutros ti je jedan manje’, i

Lasić je govorio i o tomu kako je Dolanc bio ljut i kako je objasnio da je i svom prethodniku na mjestu ministra unutarnjih poslova Franji Herljeviću govorio kako treba prekinuti s ubojstvima te da je pritom spomenuo i ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Ševe, koji je zajedno sa suprugom i devetogodišnjim djetetom ubijen 1972. u Italiji.kad sam ga pitao o čemu se radi on mi je odgovorio da je ‚sinoć’ pronađen mrtav. A na moje pitanje o komu se radi, on je rekao ‘Direktor’, što je bio naziv za Đurekovića. Nakon toga sam otišao do podsekretara Srđana Andrejića i ponovio mu što mi je rekao Aleksić, no on me odmah poslao van i rekao ‚To moramo reći sekretaru’. Nakon toga smo otišli do Staneta Dolanca. Objasnio sam mu situaciju i odmah dao do znanja da Nijemci sumnjiče SDS. Dolanc me pitao da što je s ekipom, a ja sam rekao da ne znam. Dolanc je na to rekao da su Nijemci digli galamu jer to nije prvi put i objasnio kako ‚mi moramo prekinuti s tim’ “, opisuje Lasić događaje dan nakon ubojstva Đurekovića.

“Rekao sam Franji da prestanemo s tim. Osramotili smo se s onim djetetom u Italiji, a sad ovo”, citirao je Lasić Dolanca.

Na pitanje jesu li mu poznati izvršitelji Đurekovićeva ubojstva, Lasić je odgovorio da nisu.

“Kasnije sam pročitao u Spasićevoj knjizi da je ubojstvo izvršilo beogradsko podzemlje, ali ne mogu reći je li to istina ili ne”, rekao je Lasić.

Upitan od suca Daustera da govori o svom razgovoru s Božom Vukušićem, koji ga je početkom devedesetih ispitivao sudjelujući u radu Saborskog povjerenstva za utvrđivanje zločina rata i poraća, Lasić je rekao kako o tomu ne želi pričati.

Na pitanje o tome je li s Vukušićem razgovarao dragovoljno, Lasić je odgovorio: “Nitko nikad s policajcem ne govori dobrovoljno”.

Na pitanje sudskog vijeća do koje mjere je optuženi Josip Perković bio umiješan u ubojstvo Đurekovića, Lasić je odgovorio kako s njim nije o tomu razgovarao odmah nakon ubojstva, nego kasnije, kada je Perkoviću jednom prilikom rekao kako mu je žao što će imati problema zbog ubojstva Đurekovića.

“Ja sam mu rekao da mi je žao ako će imati problema, a Perković mi je na to odgovorio: ‚A zašto bih ja s time imao problema’ “, ispričao je Lasić.

Lasić je rekao kako je njemu osobno, a zna da je tako i s Perkovićem, žao zbog ubojstva Đurekovića jer je time “nastala velika šteta po naš operativni rad”.

“Nadam se da će oni koji su odgovorni za Đurekovićevo ubojstvo odgovarati pravdi”, rekao je Lasić.

Svjedočenje Ivana Lasića vidovezom iz Mostara nastavlja se poslijepodne.