Published On: Uto, lis 14th, 2014

LASIĆ: ‘Dodik i Lagumdžija su davitelji socijademokracije’

Profesor Mile Lasić u intervjuu za Radio Slobodna Europa objasnio je zašto je propala ideja socijaldemokracije u BiH.

“Prvo je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čelu s drugom Miloradom Dodikom, zabasao u nacionalističke vode, iz koje više ne umije izaći, i time je zadavio ideju socijaldemokracije, bolje reći, odveo svoju stranku na stranputicu, kazao je Lasić.

Osvrnuo se i na Lagumdžiju.

“Potom se drug Zlatko Lagumdžija lažno predstavljao multietničarom i bh. socijaldemokratom od formata, a istovremeno je od Socijademokratske partije (SDP) napravio bošnjakocentričnu stranku, i više od toga, monopolizirajući i lažno se predstavljajući i socijaldemokratom i demokratom. Na kraju ostaje tužan rezultat, a to je da mi zapravo više nemamo, izuzev u par marginalnih skupina, elemente socijaldemokracije. Ideja socijaldemokracije je ponižena, a njezini formalni protagonisti tipa Dodik i Lagumdžija ući će u povijest kao davitelji socijaldemokracije, i Lagumdžija k tomu i kao davitelj ideje alternative u Bosni i Hercegovini, tvrdi Lasić.

Smatra kako je većina SDP-ovih glasova prešla Demokratskoj fronti Željko Komšić, kako se ona “krasno po socijaldemokratski zove”.

” Moje sumnje su da će isti oni ljudi, koji su bili lakovjerni prije četiri godine upuštajući se u avanturu na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom, doživjeti uskoro slična razočarenja i sa ovim novim liderom, koji je zapravo čovjek malog kapaciteta, a velike ambicije, zaključuje profesor.

Izjavio je kako u Federaciji postoji ideja socijaldemokracije, odnosno “kao sjećanje na ideju socijaldemokracije – u malim i marginalnim partijama, ali, kao ideja ili alternativa ne postoji. “I utoliko je naša tragedija veća. Za cijelu zemlju”.

Smatra da je u RS-u uništena potpuno, za što okrivljuje Dodika.