Lana Prlić: HDZ danas radi više u interesu Hrvatske nego BiH

Forum mladih SDP BiH danas je pokrenuo kampanju “Ostajemo ovdje”kojom žele ukazati na problem odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine i predstaviti svoja rješenja koja će zadržati mlade u BiH, navode iz ove političke partije. O ovom je u Novom danu na N1 televiziji govorila Lana Prlić, podpredsjednica SDP BiH.

“Cilj današnjeg prosvjednog marša je da pošaljemo poruku da ostajemo ovdje, da izvedemo mlade na ulicu. Da napokon mladi prodefiliraju ulicama glavnog grada BiH. Krećemo ispred Sebilja danas u podne, zatim idemo Ferhadijom i Titovom ulicom do Parlamenta gdje se zaustavljamo, a nakon toga idemo na Programsku konvenciju u Holiday Innu”, navela je Prlić.

Kako zaustaviti odlazak mladih?

“Mi to upravo želimo Planom za mlade da uradimo. Mladim ljudima trebaju konkretna rješenja, ukoliko 2018. godine osvojimo izbore, implemenatirat ćemo te korake”.

Ona je kazala da se mladi susreću s mnogim problemima, ali da se stvari mogu promijeniti.

“Otvoreni smo za suradnju sa svim partijama koje su građanske i lijevo orijentirane. Stvaramo građanski blok za izbore 2018. godine. Građanski savez nije izbačen. Prvo smo potpisali sa DF-om, otvorni smo za razgovore sa GS-om”, navela je Prlić.

Ona je dodala da kada su ušli u procej ujedinjenja ljevice, znali su da će biti raznih komentara.

“Nadam se da ljevica sad okrupnjuje. Uradili smo anketu među našim članovima i rezultati su pokazali da žele ujedinjenje ljevice. Ako ujedinimo ljevicu, mislim da možemo ujediniti BiH”.

Ona je navela da HDZ BiH radi danas više u interesu Hrvatske nego BiH. Dodala je da se i u SDP-u zalažu za izmjene Izbornog zakona, ali da u tom slučaju bude do glasača, a ne do brojača na izbornim mjestima, kazala je Prlić.