Published On: Sub, lip 19th, 2021

LAJČAK U OBILASKU KOLONIJE: Sastao se prvo s Dodikom, potom s bošnjačkim članom Komšić Džaferovićem. Hrvatskog člana nije našao…

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovarali su u Antaliji sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, a sastanci su bili odvojeni.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je s Miroslavom Lajčakom o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i na zapadnom Balkanu.

Dodik je tijekom sinoćnjeg susreta s Lajčakom istaknuo da je dijalog izabranih političkih predstavnika u BiH ključ uspjeha, a ne bilo kakav međunarodni intervencionizam. On je naglasio da su mnogi unutarnji dogovori u BiH uništeni međunarodnim intervencionizmom.

Lajčak, kao bivši visoki predstavnik i dobar poznavatelj prilika u BiH, suglasio se s Dodikom da je dijalog put za budućnost BiH i njenih konstitutivnih naroda i istaknuo da je to pravi način za rješavanje problema. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji na području zapadnog Balkana, kao i europskom putu zemalja regije.

U drugom priopćenju iz Predsjedništva BIH navedeno je kako su se bošnjački članovi Džaferović i Komšić sastali s Lajčakom na marginama Antalijskog diplomatskog foruma.

Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i dinamici provođenja reformi predviđenih u 14 preporuka iz Mišljenja Europske komisije.

Naglašen je značaj provođenja presuda Europskog suda ljudska prava u nizu slučajeva kojima je naloženo otklanjanje diskriminacije po etničkoj osnovi.

Članovi Predsjedništva BiH Komšić i Džaferović su podcrtali da Europska unija, unatoč pritiscima, treba ostati dosljedna u svojim principima u odnosu prema Bosni i Hercegovini.

Tema razgovora je bila uspostava mehanizama odgovornosti koji bi onemogućili blokade i opstrukcije u radu vlasti.

Istaknuta je krucijalna važnost održanja kredibilne europske perspektive za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Razgovarano je o provođenju Sporazuma o zajedničkom tržištu potpisanog u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, a što bi osiguralo slobodan protok ljudi i robe u regiji./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x