Published On: Sub, sij 25th, 2014

Lajčak u Inteview 20: Beograd i Priština su prema mišljenju većine zemalja EU dvije države

Gost emisije Interview 20 je vice premijer i ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak koji je direktno odgovarao na pitanja o poziciji EU prema BIH, novom izvješću o BIH koji je usvojio Komitet za vanjsku politiku EP , kao i o rješavanju pitanja Sjedić-Finci.

Ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak kao dobar poznavatelj dešavanja na Balkanu govorio je i o početku pregovora Srbije sa EU.
Odgovarajući na pitanje da li će Srbija zbog početka pregovora o pristupanju u EU u tom procesu priznati Kosovo, Lajčak je odgovorio: „Činjenica je da EU traži da svaka nova država, članica EU, doprinese stabilizaciji EU i napretku, da ne unosi svoje probleme.“

Na pitanje urednice Sanele Prašović Gadžo kako Srbija može započeti pregovore o pristupanju u Europsku uniju, kada je u Ustavu Srbije Kosovo dio njene teritorije, ministar vanjskih poslova Republike Slovačke je odgovorio: „Sigurno neće EU da unosi nečije neriješene probleme. U trenutku ulaska Srbije u EU to ne smije da bude neriješen problem. „
Lajčak je naglasio tijekom intervjua da su Beograd i Priština prema mišljenju većine zemalja EU dvije države iako Republika Slovačka još uvijek nije priznala Kosovo.

Emisiju Interview 20 gledajte 29.01.2014. u 20.05h na programu BHT1.

 

avaz.ba