Published On: Pon, stu 19th, 2018

LAJČAK: U BiH postoje dvije realnosti, daytonska i europska

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a raspravljali su na zahtjev Hrvatske o stanju u BiH nakon izbora održanih 7. listopada.

“Jasno je da imamo dvije realnosti u Bosni i Hercegovini. Imamo daytonsku realnost, koja je izgrađena na etničkom principu i imamo europsku koja je izgrađena na građanskom principu. Trebali bismo sada ići nekako od jedne prema drugoj, ali trenutačno imamo obje ove realnosti i to nam stvara niz problema”, rekao je Lajčak, koji je svojedobno bio Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

“Zaključak je ove rasprave da bi EU trebala ući aktivnije u političke procese u BiH. Želim reći da je rasprava bila vrlo naklonjena prema BiH. Razgovarali smo o tome kako da pomognemo zemlji, a ne da je kaznimo i mislim da je to jako pozitivno”, dodao je Lajčak, prenosi Hina.

Lajčak je rekao da je Hrvatska u raspravi izrazila zabrinutost zbog položaja hrvatskog naroda u BiH “jer osjeća da nema svog predstavnika u predsjedništvu”.

“Imali smo zanimljivu raspravu. Jasno je da proces formiranja vlasti neće biti jednostavan”, rekao je slovački ministar.