Published On: Pon, lip 27th, 2016

LAJČAK: Prioritet Slovačke ulazak zapadnog Balkana i Turske u EU

Slovačka je konzistentna u svojoj podršci politici proširenja i to će biti odraženo i u našem programu tijekom šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za “Nezavisne novine” Miroslav Lajčak, slovački ministar vanjskih poslova.

Naglasio je da je proširenje jedan od četiri prioriteta Slovačke zato što je važno održati kredibilnost politike proširenja.

“Nadamo se da će tijekom našeg predsjedavanja biti moguće postići konkretan napredak u procesu pristupanja EU zapadnog Balkana i Turske. U prvom redu to će ovisiti od napora koje aspiranti i kandidati sami čine. Svaka od zemalja točno zna što mora uraditi i postići da bi krenula u integracije”, rekao je Lajčak.

Najbolji način, kako je kazao, da se odlučnost ka članstvu dokaže jeste kroz ostvarenje jasnog i konkretnog napora, kao i u ispunjavanju uvjeta.

“Pomaže kada sami uklonite razloge za skepticizam u EU kako bi članice bile uvjerene da je potrebno činiti dalje korake u procesu pristupanja”, savjetovao je Lajčak.

Kada zemlje ispune svoj dio obveza, Lajčak je naglasio da je onda stvar kredibiliteta EU da donese potrebne odluke kako bi se nastavilo dalje u proces pristupanja.

“Aktivno ćemo poslati poruku našim partnerima na zapadnom Balkanu da put prema EU vodi kroz ispunjavanje zadataka. Na kraju šestomjesečnog razdoblja našeg predsjedavanja željeli bismo vidjeti opipljiv napredak ovih zemalja na putu ka njihovoj europskoj budućnosti”, rekao je Lajčak.

naglasio je da prati sve što se događa u BiH, te da je u stalnom kontaktu s većinom aktera, uključujući Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH.

Govoreći o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je da je od krucijalne važnosti i da se taj dio posla obavi, kao i da se usvoji Mehanizam koordinacije.

“Dok bi konkretan napredak u sprovođenju Reformske agende doveo do koristi za sve građane vaše zemlje, objavljivanje rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine poslalo bi dobar signal i imalo pozitivan efekat na dalje korake ka integracijama ka EU”, naveo je on.

Naglasio je da je Slovačka tijekom svog predsjedavanja spremna pružiti pomoć administraciji u BiH.

Upitan očekuju li BiH nove teškoće u svjetlu svih problema s kojima se EU suočava, uključujući i referendum u Velikoj Britaniji, Lajčak je rekao da se EU prilagođava i odgovara svim tim novim izazovima.

“EU se prilagođava novim izazovima i to isto želi i za buduće članice – fokusiramo se na pristupni proces kako bismo osigurali da vi, kao buduća članica, budete spremni na sve nove izazove, ne one od jučer, nego današnje i one koji nas očekuju sutra”, rekao je Lajčak.

S obzirom na to da je jedan od kandidata za glavnog tajnika UN-a, upitan je što misli o visokom predstavniku u BiH i OHR-u.

“OHR je igrao nezamjenjivu ulogu u vašoj zemlji, a posebno u turbulentnim poslijeratnim godinama, kada mnoge neizbježne reforme ne bismo mogli sprovesti bez njegove čvrste odlučnosti. Naravno da smo danas, nakon 20 godina, u drugačijem okruženju. OHR bi i dalje mogao imati potencijalnu ulogu u ubrzavanju reformi ako bi lokalni akteri pokazali neodlučnost”, rekao je Lajčak.

Ipak, kako je kazao, zemlja ne može zauvijek biti pod međunarodnim nadzorom.

“Naravno, tako važan korak o odlučivanju o sudbini OHR-a mora biti rezultat inkluzivnog dijaloga jer bi se u suprotnom mogao pokazati kao preuranjen ili čak kontraproduktivan”, rekao je Lajčak.

Glasanje u Britaniji zvono za uzbunu

Poštujemo odluku Velike Britanije o napuštanju EU, a istovremeno naglašavamo da sve dok se proces ne ovrši ta zemlja ostaje punopravna članica sa svim pravima i obvezama, rekao je Miroslav Lajčak, slovački ministar vanjskih poslova.

Smatra da je to glasanje i poruka za ostatak EU, te da je potrebno europski projekt učiniti atraktivnijim za njene građane. Rekao je da je njegova zemlja profitirala od EU i da vjeruje u taj projekt, ali da postoje zemlje koje imaju skeptične poglede i da je glasanje u Britaniji zvono za uzbunu, na koje treba pružiti odgovor./HMS/