Published On: Sri, stu 19th, 2014

Izetbegoviću smeta komentiranje razloga zašto “jedna sporna rečenica” još nije dogovorena

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da komentiranje detalja u vezi s najavljenim sporazumom HDZ-a BiH, SDA i DF-a o formiranju vlasti, samo može umanji šansu da on danas bude postignut i potpisan.

“Dalje komentiranje detalja razloga zašto jedna sporna rečenica još nije dogovorena, može samo umanjiti šansu da se sporazum danas postigne i potpiše”, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je, kako javlja Srna, dodao da će se posvetiti ovom pitanju čim završi obaveze kao član Predsjedništva BiH.

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je sinoć da je ostalo da se dogovore detalji sporazuma.

SAD, HDZ BiH i DF juče su postigle okvirni sporazum o programskim načelima stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u BiH.

Izetbegović s Lajčakom

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas u Sarajevu potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka, koji je u BiH stigao u vrijeme nastavka jučer započetih  pregovora između Izetbegovića, Čovića i Komšića i njihovih suradnika.

Naime, upravo su danas prijepodne Izetbegović i Čović trebali riješiti neke datelja sporazuma, kako bi on danas bio potpisan.

Lajčak, koji je, u međuvremenu stigao u Sarajevo, razgovarao je s Izetbegovićem upravo o uspostavi vlasti nakon općih izbora u BiH i njenim programskim ciljevima u predstojećem mandatnom razdoblju, priopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Sugovornici su se složili da je potrebno što brže formirati tijela vlasti na svim razinama te da vladajuće koalicije trebaju biti temeljene na programskim ciljevima.

Zajednički je ocijenjeno da se novoizabrane vlasti moraju posvetiti socijalno-ekonomskim reformama, koje će osigurati ekonomsku stabilnost, oporavak gospodarstva, intenzivno zapošljavanje i snažan priliv stranih investicija te pristupiti ispunjavanju ključnih uvjeta za ubrzavanje procesa euroatlantskih integracija.

Izetbegović je istakao da u najkraćem roku treba usvojiti efikasan mehanizam koordinacije europskih poslova i s EU partnerski dogovoriti i odmah početi sprovoditi program prioritetnih socio-ekonomskih reformi, kako bi se osiguralo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje aplikacije za članstvo u EU te izvršiti knjiženje 63 lokacije perspektivne vojne imovine, kako bi se omogućilo aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Ministar Lajčak je ovom prilikom Izetbegoviću čestitao ponovni izbor za člana Predsjedništva BiH i izbornu pobjedu SDA.

/HMS/