Published On: Sub, stu 1st, 2014

Lajčak: BiH treba kvalitetnu vlast

Političke stranke u BiH trebalo bi da se što prije dogovoriti i formiraju vlast, ali da ona bude kvalitetna, da počne provoditi reforme i da osigura kretanje BiH prema EU, poručio je ministar vanjskih  poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Lajčak je rekao da bi BiH trebala govoriti jednim glasom kada je riječ o europskim pitanjima, zbog čega je neophodan mehanizam koordinacije.

“Imate ekonomski program `Rast i zapošljavanje`. Na nama nije da kažemo tko bi trebao činiti vladajuću većinu, to je stvar vašeg dogovora”, rekao je ministar vanjskih poslova Slovačke za “Dnevni avaz”.

On je podsjetio da su u Izvještaju o napretku BiH Europske komisije jasno navedene obaveze zemlje na europskom putu.

Lajčak je apelirao da realizacija tih zahtjeva počne odmah i zbog toga je nova vlast neophodna, a prostora za gubljenje vremena nema.

Prema njegovim riječima, nitko ne bi trebao biti obeshrabren stavom da u narednih pet godina nijedna zemlja neće ući u EU, jer je to izraz realnosti.

“Naša obaveza za širenje EU je živa i primit ćemo svaku državu kada ona ispuni potrebne preduvjete. Kada vi uradite svoj domaći zadatak, mi ćemo uraditi naš”, poručio je Lajčak.

Slovački ministar vanjskih poslova je prethodnih dana bio domaćin sastanka ministara vanjskih poslova Višegradske grupe, koju čine Slovačka, Poljska, Češka i Mađarska sa visoki predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Fredericom Mogherini, na kojem je dogovoreno formiranje Fonda za zapadni Balkan.

Fond bi ovoj regiji trebao pomoći u dodatnom privlačenju stranih investicija i realizaciji regionalnih projekata koje financira EU, ali i drugi međunarodni donatori.

Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare