Published On: Pet, stu 1st, 2013

ZLATKO ĆE BOŠNJAKE UPISATI U GUINESSA: Umjesto dva, u buduće bi mogli birati tri člana predjedništva!

Iako se od početka znalo tko stoji iza Sejdića i Fincija, današnjim zahtjevom za uvođenje četvrte stolice u predsjedništvo jasno je da je stvarni cilj te tužbe bila ne želja za zaštitom prava pojedinaca nego uvođenje još jedne sigurne stolice u predsjedništvo BIH. Suludi apetiti bošnjačkih lidera zamislili su od početka uvođenja slučaja Sejdić FInci kako bi zgodnom pretumbacijom ustava umjesto 2/3 članova predsjedništva Bošnjaci u budućnosti mogli birati 3/4. Tako bi umjesto dva člana predsjedništva koja biraju u FBIH prema Lagumdžijinoj ideji bio biran još jedan član iz reda Ostalih. Što bi u praksi značilo da bi Bošnjaci mogli ući u Guinessovu knjigu rekorda, kao jedini narod na svijetu koji ne bira dva nego tri člana predsjedništva! Srbi bi birali Srbina a Bošnjaci Bošnjaka, Hrvata i jednog iz reda Ostalih.

Otkud ta kolektivna potreba u Bošnjaka da biraju drugima članove predsjedništva do danas nije razjašnjeno.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija kazao je danas novinarima u Sarajevu da će SDP pristati na svaki prijedlog za implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” koji će značiti integriranje BiH u Europsku uniju.

Govoreći nakon jučerašnjeg sastanka s europskim tajnikom za proširenje i politiku susjedstva Štefanom Füleom u Budimpešti, kazao je kako je primijetio posvećenost tajnika Fülea za veće uključenje u rješavanje ovog pitanja, polazeći od činjenice da je pitanje implementacije ove presude pitanje europskih standarda zbog čega bi oni koji dolaze iz Europske unije trebali tumačiti te standarde.

– Trebamo se vratiti implementaciji presude u predmetu “Sejdić i Finci”, ne negirajući da bi se uz to trebala riješiti i druga pitanja u BiH, ali je to rješavanje pitanja jednakopravnosti svakog građana u BiH, a potom svakog pripadnika svakog konstitutivnog naroda i onoga koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda, da imaju ista prava na cijeloj teritoriji BiH – pojasnio je Lagumdžija.

Podvukao je da SDP ima jasan stav o implementaciji te presude, a to je da se izravno biraju četiri člana Predsjedništva BiH od kojih bi jedan bio s najviše glasova iz Republike Srpske, jedan s najviše glasova iz Federacije BiH i još po jedan koji ima najviše glasova, a dolazi iz ona dva naroda i reda ostalih koji nisu ova dva pobjednika.

Najavio je kako bi sljedećeg tjedna trebalo biti održan sastanak na stručnoj razini te je pozvao sve stručnjake iz nevladinog sektora, kao što su Krug 99 ili ACIPS, koji se bave ovim pitanjima da se pridruže SDP-u na tom sastanku i daju svoje prijedloge. Pozvao je i sudionike izrade prijedloga za reformu Federacije da sudjeluju u ovom procesu.

Na pitanje tko je glavni kočničar tijekom jučerašnjih, ali i ranijih razgovora, Lagumdžija je rekao kako je sigurno da neki to vide u SDP-u.

– Sigurno je da neki ljudi u nama vide kočničara. Svatko onaj tko je pokušao podijeliti BiH na tri entiteta, tri livade – crvenu, plavu i zelenu – u nama je vidio kočničara. Tko god nas je prozivao činio je to zbog toga, ali mi tu kočnicu nećemo pustiti – naglasio je Lagumdžija, ističući da je taj stav iznio i na razgovorima u Bruxellesu 1. i 10. listopada te da je to ponovio i sinoć i preksinoć.

Ponovio je da SDP neće pristati na bilo kakve prijedloge koji znače podjelu BiH, jer “nije prirodno da se ova zemlja dalje dijeli. Može, ali nije prirodno”.

Fena