Subota, 15 lipnja, 2024

Lagumdžija preduhitrio kontraudar Tihića, Jurišića i Lijanovića

Must Read

Dok su novi politički saveznici iz SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a posljednjih dana ubrzano dogovarali prekompoziciju vlasti u Federaciji BiH i prikupljali potpise za sazivanje izvanredne sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, ni njihovi dojučerašnji koalicijski partneri nisu mirovali.

Nakon što je jednostranom odlukom lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije rasturena platformaška koalicija, čelnicima SDA i HSP-a Sulejmanu Tihiću i Zvonki Jurišiću, uz diskretnu potporu Narodne stranke Radom za boljitak, trebalo je petnaestak dana da konsolidiraju snage i krenu u žestok kontraudar, piše Slobodna Bosna.

Budući da je očevidno kako su SDA i HSP isključene iz svih aktualnih političkih kombinacija (dok se sa braćom Ivanković Lijanović još uvijek pregovara), šefovi te dvije stranke postigli su nedavno čvrst dogovor o zajedničkom djelovanju u Vladi Federacije BiH koji, izme|u ostalog, predvi|a i smjene SDP-ovih kadrova u javnim poduzećima.

Prva je žrtva osvetničkog pohoda SDA i HSP-a trebao biti direktor  kompanije Naftni terminali Federacije Rasim Kadić, čija je smjena najavljena već na narednoj sjednici Nadzornog odbora, zakazanoj za dana (22. lipnja).

Kako je početkom tjedna objavio Dnevni avaz, članovi su se Nadzornog odbora poduzeća Naftni terminali Federacije, u kojem prevagu imaju predstavnici SDA i HSP, dogovorili da funkciju „otpisanog“ Rasima Kadića (SDP) preuzme dosadašnji izvršni direktor Željko Nuić (HSP).

U formalnom su obrazloženju smjene na direktorskoj poziciji navedeni dosadašnji Kadićevi loši rezultati poslovanja, što je trebao biti ključni razlog za pokretanje procedure još jedne kadrovske promjene, koja je SDP-u mogla zadati do sada najžešći udarac. Kako neslužbeno doznaje Slobodna Bosna, federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj ubrzano je spremao plan za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH Elvedina Dine Grabovice?!

I mada uopće nema dvojbe da smjena Grabovice, bivšeg asistenta Zlatka Lagumdžije, kojeg je predsjednik SDP-a instalirao na direktorsku poziciju kako bi preuzeo kontrolu nad jednom od najprofitabilnijih bh. kompanija, predstavlja politički revanšizam ostavljenog partnera (SDA), činjenica je da Trhulju za taj potez ne bi manjkalo valjanih argumenata.

I bez javnog priznanja direktora Grabovice da su u prvom tromjesečju ove godine prihodi Elektroprivrede BiH pali za oko trideset milijuna maraka, do sada objavljeni poslovni pokazatelji za 2011. su iznimno loši, zapravo porazni za novu upravu. Kako je Slobodna Bosna već pisala, Elektroprivreda BiH je u prošloj godini, i pored poskupljenja struje od 15,5 posto, ostvarila skroman profit – svega 1,4 milijuna KM.

Iako je, ponovno zahvaljujući poskupljenju struje, ukupan prihod u 2011. uvećan za oko 73 milijuna, novi menadžment Elektroprivrede BiH je drastično povećao troškove poslovanja, što je dovelo do toga da neto prihod na kraju godine bude tri puta manji od očekivanog. Jedan od najvažnijih razloga katastrofalnih rezultata poslovanja Elektroprivrede BiH je, svakako, nepovoljan ugovor s beogradskom kompanijom Rudnap u vlasništvu Vojina Lazarevića, koji je Elvedin Grabovica potpisao kao puki izvršitelj, po nalogu svog stranačkog šefa Zlatka Lagumdžije.

Kako je samo na temelju dokumentacije o suradnji Elektroprivrede BiH i Rudnapa koju je proteklih mjeseci objavljivala Slobodna Bosna jasno da se iza tog poslovnog aranžmana krije krupna korupcijska afera.

Federalni su ministri iz SDA, naime, i ranije negodovali zbog netransparentnih poslova s Lazarevićevom kompanijom, zbog čega nije teško pretpostaviti kakva bi panika, nakon smjene Grabovice i sasvim izvjesne kontrole sumnjivih ugovora, uslijedila u najužem vrhu SDP-a.

Dodajmo tome da se među ministrima u Vladi Federacije BiH  spekulira kako se Elvedin Grabovica, zajedno s federalnim ( para) premijerom Nerminom Nikšićem, prije dvadesetak dana u Beču  tajno sastao sa srbijanskim tajkunom Vojinom Lazarevićem, koji je nakon dolaska SDP-a na vlast preuzeo monopol u svim poslovima vezanim za (pre)prodaju viškova električne energije iz Elektroprivrede BiH.

Iako povod susreta nije poznat, činjenica da je navodni sastanak održan u Beču a ne u Sarajevu, upućuje kako je posrijedi još jedan magloviti aranžman, za koji je znao tek najbliži krug Lagumdžijinih stranačkih poslušnika.

Lagumdžija je Tihićev, Jurišićev i Lijanovićev kontra udar očito preduhitrio prevodeći ( za koju “cijenu” ne zna se na svoju stranu čime je osigurao nadpolovičnu većinu od 9 ministara za donošenje odluke o smjenama članova NO javnih poduzeća, na čija će mjesta po svemu sudeći doći kadrovi novih Lagumdžijinih partnera SBB-a i dva HDZ-a. Blok SDA, HSP, Boljitak pokušali su to spriječiti tako što je Budimir razriješio dužnosti Desnicu Radivojevića. No, pitanje je je li to razriješenje u skladu s Ustavom, jer su ga  uz Budimira trebala potpisati i druga dvojica dopredsjednika Mirsad Kebo ( SDA) i Svetozar Pudarić ( SDP). ( slobodna-bosna.ba/ dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -