Published On: Tue, Apr 24th, 2012

Lagumdžija pozvao SDA da istupi iz koalicije. Tihić: Nećemo

Lagumdzija-TihicU BiH se ne stišava bura oko prorčauna za 2012. Ako bude usvojen u predloženom iznosu (950.000 KM za financiranje institucija) i s predviđenim restriktivnim mjerama, ovu zemlju bi uskoro mogao zahvatiti val štrajkova državnih službenika koji ne prihvaćaju smanjenje plaća za 4,5 posto.

 

Ivica Vlahović iz sindikata SIPA-e vjeruje da se rješenje može naći dogovorom poslodavca i uposlenika „u kojem bi se odustalo od planiranog smanjenja plaća.“ Ako Vijeće ministara odbije razgovore, pored Sindikata Granične policije, pokretanje štrajkova najavili su i sindikati državnih i policijskih službenika, te sudske vlasti,piše Deutsche Welle.

Sporni proračun podijelio je stranke „Platforme“ SDP i SDA i na razini BiH i otvorio mnoga politička pitanja. SDA  optužuje SDP  BiH da je prodala državne interese i ugrozila europski put BiH. „Proračun državnih institucija čini 7,3 posto ukupne proračunske potrošnje u BiH i kada bi ga sveli na nulu to je ušteda od samo 7,3 posto. Treba štediti na onih 92,7 posto, a to su proračuni entiteta i županija. Bojimo se da je na sceni ona politika koja govori o Istočnoj i Zapadnoj Njemačkoj i da iza svega stoji tajni politički dogovor“, kaže lider SDA Sulejman Tihić.

SDP BiH poručuje SDA da istupi iz vlasti ako joj se predložena proračunska rješenja ne sviđaju. Čelnici SDP-a BiH smatraju da je ponuđeno rješenje za proračun državnih institucija za 2012. bolje od privremenog financiranja. Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija postavio je ultimatum koalicijskom partneru. „Tri su testa; proračun institucija BiH u Parlamentu BiH, Zakon o oduzimanju opljačkane imovine u Federalnom parlamentu i Zakon o Koridoru 5 c. Ako se ne možemo naći na ta tri kapitalna projekta, onda se razilazimo“, rekao je Lagumdžija.

Analitičare u BiH nije iznenadio odgovor iz SDA da neće istupiti iz vladajuće koalicije. Politički analitičarIbrahim Prohić smatra da predloženi proračun nije rezultat programskih rješenja, već proizvod političkih kalkulacija oko podjele fotelja u institucijama vlasti „pa je jasno zbog čega koalicija puca“. „Ta koalicija ne puca na ideološkim razlikama, već na pitanjima koja se tiču distribucije moći. Dakle, riječ je o sukobu interesa, a ne sukobu ideologija“, kaže Prohić.

Čini se da priča o proračunu još nije završena jer dvojica od trojice članova državnog Predsjedništva, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, smatraju da su izmjene neophodne i da plaće ne treba smanjivati službenicima, već izabranim dužnosnicima. Izetbegović i Komšić nezadovoljni su i drugim proračunskim rješenjima, no analitičari podsjećaju da su se kolebljivi bh. političari, uprkos vlastitim uvjerenjima, i ranije podvrgavali volji stranačkih lidera, pa su sve opcije oko proračuna još uvijek otvorene.(deutsche welle.de/dnevnik.ba)