Published On: Sat, Jun 8th, 2013

LAGUMDŽIJA: Ovo nije devedeset druga

SARAJEVO – Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Sarajevu nakon izvanredne sjednice stranačkog predsjedništva da SDP-e razumije bunt građana koji su prosvjedovali ispred zgrade institucija BiH, odnosno podržava pravo svakog građanina da na demokratski način izrazi nezadovoljstvo.

Također je rekao da su odgovorni dužni zaštititi institucije BiH i pravo na sigurnost svih koji ulaze u njih. Smatra da to nisu bili samo prosvjedi zbog jedinstvenih matičnih brojeva nego da su rezultat općeg stanja u državi i zastoja u reformma te je pozvao sve odgovorne na rješavanje problema zbog kojih ljudi protestiraju.

Rekao je i da će u Vijeću ministara BiH biti izvršena analiza o tome kako su radile institucije sustava te pohvalio sve koji su doprinijeli jutrošnjem mirnom ishodu.

Kao ministar vanjskih poslova BiH on je danas diplomatskim putem odaslao pisma izvinjenja predstavnicima 27 zemalja čiji su državljani, tijekom jučerašnjeg prosvjeda građana, bili zatočeni u zgradi institucija BiH u Sarajevu a pozvani su u želji da postanu potencijalni investitori u našoj državi. Duboko žali što se to njihovim državljanima dogodilo, naveo je.

Lagumdžija je kazao kako SDP-e nema ništa s političim manipulacijama opravdanog bunta građana i svima koji su željeli da prosvjede dovedu u vezu s “uvodom u stanje iz 1992.godine” poručio da od toga nema ništa.

-Ako je netko mislio kako je to uvod u 92. i da se opravdani bunt mogao završiti razlazom u zemlji, to se neće desiti, naglasio je.

Istaknuo je također kako je njegova stranka spremna na svaku političku cijenu ako se dogovorom ne može odblokirati zastoj u reformama. Ako je potrebno, SDP-e je spreman i na ubrzane izmjene izbornog zakonodavstva i Ustava BiH koje bi omogućile prijevremene izbore u listopadu ove godine, odnosno eventualni novi sastav parlamenta koji bi poveo zemlju ka reformama i euroatlanstkim integracijama.