Published On: Pon, ruj 30th, 2013

LAGUMDŽIJA OSJEĆA KRAJ: Širenjem straha od Trećeg, pokušava politički preživjeti…

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da na predstojećem sastanku u Bruxellesu želi dobiti veću uključenost EU u proces provođenja odluke “Sejdić-Finci”.

“Prepustiti sve nama samima je riskantno. Od nas sedam koji idemo u Bruxelles, sumnjičav sam na barem trojicu da ih interesuje da nema dogovora da bi mogli dalje mobilizirati narod “, rekao je Lagumdžija novinarima u Mostaru nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a BiH.

On je naveo da će u Bruxellesu pokušati dobije neku vrstu potpore europskih struktura da se u listopadu pokuša doći do rješenja o kome će oni ocijeniti da li je europsko.

Ukoliko se u Bruxellesu svi dogovore da se BiH podijeli na tri entiteta, kaže Lagumdžija, SDP će biti protiv toga i učinit će sve u okviru demokratskih institucija da to ne bude usvojeno.

On je naveo da svoje strahove o podjeli BiH zasniva na razgovorima koje je obavio s liderima SDA-a i HDZ-a, koji, kako kaže, “opasno kroje karte”. “Ne smije se dopustiti da nakon dogovora HDZ-a i SDA ostanemo bez Hercegovine”, rekao je Lagudžmija.

Povodom izjave potpredsjednika SNDS-a Igora Radojičića da se SDP prije Bruxellesa povukao iz mehanizma koordinacije, Lagumdžija je rekao da je sporazum o koordinaciji bio postignut na sastanku predsjednika entitetskih vlada, ali da je SNSD, kada se došlo do provođenja, u suradnji s HDZ- om BiH donio novi model koordinacije.

“Suština problema je da mi ne želimo da se napravi mehanizam koordinacije koji će biti kompliciraniji, nego da ga nikako nema”, rekao je Lagumdžija.

Govoreći o pitanju smjene ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i mogućnosti raspada vladajuće “šestorke” na razini BiH, Lagumdžija je naveo da pitanje budućnosti “šestorke” mnogo više ovisi od provođenja odluke “Sejdić-Finci” i daljnjeg puta BiH prema NATO -u.