Published On: Sri, stu 15th, 2017

LAGUMDŽIJA NA POPRAVNOM: Za prolaznu ocjenu bi trebao odgovoriti na ovih 5 pitanja

Podsjećamo, proteklog tejdna uhićeni su Predrag Kurteš, Dragan Mioković, Kemal Kačapor i Enes Maslo, a onda su pušteni iz pritvora bez mjera zabrane. Tereti ih se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i krivotvorenje službene isprave prilikom nabavke Informacionog sistema za pohranjivanje i obezbjeđivanje matičnih podataka građana Federacije BiH.

“To je bila pokazna vježba jednog šireg političkog obračuna i montiranih procesa koji su trenutno u tijeku. Uzmite samo taj konkretan slučaj. Radi se o ljudima koji su ozbiljni ljudi”, doslovno je rekao Lagumdžija.
Međutim nije stao na tome, nego je i naglasio da se radi o akciji koja je koordinirana iz dijela vrha SDA, te je čak spomenuo da se radi o kreiranju „kriminalizirane paradržave“.

“Radi se o ljudima koji umjesto da vode državu, zbog izostanka rezultata, žele da sruše i ocrne SDP ljude koji su simbol promjena.

Zloupotrebljavajući institucuje pravde da kreiraju klasične političke procese, montiraju ljudima, ne bi li se svi mi sveli u njihovo blato. Oni znaju da listopad naredne godine neće proći kako su mislili. Kreirajući svojevrsnu kriminaliziranu paradržavu žele da pripreme teren za listopad – gdje su svi isti i da svedu i najuglednije ljude u svoje blato”, naveo je Lagumdžija.

O ozbiljnosti ove izjave vjerovatno svjedoči činjenica da se ni sam Milorad Dodik do sada nije usuđivao otići tako daleko da institucije ove države, u prvom redu policiju i tužiteljstvo, optuži da su dio „kriminalizirane paradržave“.

S obzirom da su posljednja uhićenja očito izazvala nervozu i bijes kod bivšeg predsjednika SDP-a, zbog čega ne preza ni od nazivanja državnih institucija „kriminalnom paradržavom“ a uhićenja u akciji „Registar“ proglašava montiranim obračunom s političkom pozadinom, bez navođenja bilo kakvih konkretnih argumenata u njihovu odbranu, novinari Slobodne Bosne postavili su pet pitanja Lagumdždiji:

1. Je li točno da je  tijekom Vašeg mandata 2010. -2014. Elektroprivreda BiH na čelu s Vašim najbližim saradnikom, Elvedinom Grabovicom, prodala struju Elektroprivredi HZHB u iznosu od 176 milijuna KM, a da je posrednik u tom poslu bila firma „Rudnap“ u vlasništvu tajkuna iz Srbije Vojina Lazarevića? Da li su ovo dokumentovane i provjerene činjenice, ili se radi o izmišljotinama i montiranju Vašoj malenkosti?

2.Je li točno da je  tokom Vašeg mandata 2010. – 2014. iz BH Telecoma izvučeno 10 miliona KM za firmu BS Telecom Solutions, čiji su osnivači i vlasnici Vaši bliski prijatelji? Da li je tačno da je BH Telecom, čiji je predsjednik NO tada bio Kemal Kačapor, kupovao softvere koje je naručivala Dženana Murčević koju ste lično instalirali u upravu BH Telecoma?

 

3.Je li točno da je  ista ova kompanija BS Telecom Solutions tokom Vašeg mandata 2010. -2014. sklopila posao i sa Autocestama Federacije BiH za održavanje cesta? Da li je tačno da BS Telecom po tom osnovu svaki mjesec dobija 240 hiljada KM?. Da li je ovo tačna informacija ili se i u ovom slučaju radi o izmišljotinama i montažama?

4.Je li točno da se u posljednjih desetak godina višestruko uvećali svoje privatno bogatstvo, što je posebno vidljivo kroz Vašu ljubav prema nekretninama. Da li je tačno da ste, između ostalog, kupili veliki poslovni prostor i dva stana na Skenderiji; do ste proširili stan u Dubrovniku; da ste kupili kuću u Rovinju; da ste kupili stan u Alipašinoj ulici u Sarajevo u kojem trenutno živite? Ako su ove informacije tačno, red bi bio da objasnite kako ste s proferskom platom sebi uspjeli obezbijediti sve ove nekretnine čija se vrijednost mjeri u milionima. Ejup Ganić svojevremeno je vrijeđao inteligenciju javnosti u BiH kada je tvrdio da je enormna sredstva za izgradnju svoje čuvene vile u Sarajevu stekao „prodajom knjiga u SAD-u“. No, za razliku od njega, Vi do sada niste ponudili nikakav odgovor.

 

5.Je li točno da je  Vaš bivši stranački kolega i član Predsjedništva Željko Komšić još za vrijeme trajanja mandata zahtijevao da se pokrene istraga vezano za poslovanje i stanje u Autocestama FBiH nad kojima je stranka pod Vašim vodstvom imala direktnu kontrolu. Da li je i Željko Komšić bio dio „kriminalne paradržave“ pa Vam je želio montirati politički proces, ili je kao jedan od najviših funkcionera Vaše stranke imao možda i određena saznanja o nepravilnostima koje se odvijaju u ovoj kompaniji?

 

Gospodine Lagumdžija, pošto tvrdite da Vam se „montira“ i da žele da „umlate“ Vas i Vaše saradnike jer ste samo radili svoj posao, želimo Vam izaći u susret i dati Vam mogućnost da dokažete svoje poštenje i čist obraz, pa Vas stoga molimo da, za početak, odgovorite na ovih pet postavljenih pitanja.

 

 

(M.A.)

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x