Published On: Sri, ruj 11th, 2013

Lagumdžija protiv Obame: Korištenje kemijskog oružja treba biti kažnjeno!

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) Zlatko Lagumdžija pozdravio je snažniji rusko-američki diplomatski angažman u cilju uspostavljanja međunarodne kontrole sirijskog arsenala kemijskog naoružanja.

Lagumdžija je istaknuo da je ovo dobar korak u pravcu demilitarizacije Sirije, a što daje pravu šansu za prestanak krvoprolića, kažnjavanje svih zločinaca, dolazak pravde i mira, priopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U tom smislu, dodao je, ohrabrujuća je odluka američkog predsjednika Obame da da priliku ruskoj diplomatskoj inicijativi.

– Odgovorni za upotrebu kemijskog naoružanja protiv civila ne smiju biti amnestirani nikakvim diplomatskim akrobacijama, nego kažnjeni u skladu s normama međunarodnog prava i to nakon što tu odgovornost utvrde nezavisna ekspertna komisija UN-a. Pozivamo sve ključne aktere međunarodne zajednice da ovaj diplomatski iskorak iskoriste kao šansu za oživljavanje mirovnog procesa na principima ženevskog konsenzusa – poruka je zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.